Tuesday, 31 May 2016

Mencari Atau Menjadi? Tips Mencari Pasangan Hidup!


Kita seringkali fokus untuk mencari seseorang. Betul tak? Saya juga tak terkecuali. Kita mencari seseorang yang layak untuk kita, kita mencari seseorang yang kita ada 'taste'. What if, kalau saya bagitahu rahsia macam mana nak mendapat seperti mana yang kita mahu kan itu?

Simple.

First step. Listkan semua ciri yang kita nak. Listkan.
  • Suka baca Quran bila free
  • Solat awal waktu
  • Solat jemaah tak tinggal
  • Hormati orang tua
  • etc

Dan listkan seberapa banyak yang anda fikirkan. Dah listkan? Ok. Sekarang masa untuk mencari calon yang dimahukan itu. Bagaimana? Cara untuk MENCARI ialah MENJADI.

Tengok balik list tadi, kita MENJADI seperti list tersebut. Nak yang tak boleh tinggal baca Quran? Kita jadi lah lelaki/perempuan yang tak tinggal baca Quran. Nak yang menghormati orang tua? Kita menjadi lelaki/perempuan yang menghormati orang tua.

Simple kan? Macam mana kita nak, begitu la kita jadi.
Semuanya, seperti yang Allah janjikan, dalam petikan surah An-Nur : 26

"......dan wanita-wanita yang baik adalah untuk laki-laki yang baik
dan laki-laki yang baik adalah untuk wanita-wanita yang baik (pula)......"

Semoga bermanfaat !
:)

p/s :
Konsep ini hanya apply untuk sifat-sifat baik dalam agama, dan sifat-sifat basic seorang muslim. Bab kerja apa, jawatan apa, itu tidak termasuk dalam konsep ini. :D

No comments:

Post a Comment

About Me

A few years ago, just like any typical SPM leavers, I jumped into an engineering field, thinking that it would suit me well, as I love Physics so much. However, due to my deep passion and intention to understand human mind and behaviour, I continued my journey into Bsc in Psychology at University of Nottingham. More About Me →

Recent Post

Random Posts