Monday, 25 May 2015

WHY I Changed From Engineering to Psychology

"Eh, Aiman, dulu ko engineering? Kenapa tukar?
"Sekarang ko ambil Psikologi man? Pelik nya. Haha. Jauh sungguh."
Well, apparently a lot of people asked me, why I changed to Psychology, when they found out that I was from Engineering background. What's more interesting is, it was an aviation field! Yes, I have a Diploma in Aeroplane Maintenance. Weird huh?

Insya Allah, post ini akan menceritakan serba sedikit pengalaman saya, WHY I changed from Engineering to Psychology. Perkongsian ini bersifat penceritaan diri sendiri, dan semoga ianya memberi sedikit manfaat kepada sesiapa sahaja yang membaca, to know that never afraid to change, and chase your dream.

(juga supaya bila-bila ada orang tanya pasal ini, saya boleh terus bagi link post ini haha)

Seperti biasa, dalam perkongsian saya, ada beberapa disclaimer yang perlu tahu :
  1. Perkongsian ini hanyalah penceritaan mengenai kisah diri saya, dan tidak melibatkan mana-mana pihak atau keputusan orang lain. Ia hanyalah PENGALAMAN.
  2. Lepas baca, ambil point penting. Grab the value of it. Namun jangan pula jadikan post saya ini sebagai hujah kepada mak ayah anda kalau-kalau tiba-tiba selepas ini nak tukar bidang juga. Alamak nanti ramai la parents call saya, complain sebab pengaruhi fikiran anda mereka -.-'
  3. Post ini bersifat personal, namun saya kongsikan part mana yang saya rasa okay untuk dikongsikan. Insya Allah. Selagi mana ianya boleh dipublickan, dan juga mampu menjadi inspirasi sesiapa sahaja yang membaca insya Allah.
Here goes.

Perkongsian penuh boleh dibaca di page terbaru saya.

KLIK SINI UNTUK BACA

16 comments:

  1. You are inspiring habibi.. your life's story just like me

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thank you for reading it ^_^
      Yup, everybody have their own story :D

      Delete
  2. salam. nk tnye yer..awk smbng degree on the same year awk habis diploma atau awk kene tnggu tahun hadapan to continue your studies in oversea?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wasalam. Same year. Saya graduate diploma Julai 2013. Sambung terus degree September 2013.

      Delete
  3. salam nak tanya.. boleh ea sambung kos lain masa degree but then masa diploma kos lain? contoh mcm bro aiman. masa diploma amik in Aeroplane Maintenance and masa degree amik Bsc in Psychology.. boleh ea?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wasalam. Ya boleh. Saya sekarang ini, tengah buat degree Psychology lah. Dah ada contoh depan mata :)

      Delete
  4. Assalamualaikum,
    1)Apakah requirement atau syarat2 utk apply spc lepasan diploma? (Cgpa dll)
    2)Adakah penglibatan koku seperti CCC memainkan peranan dalam proses application SPC tersebut?
    terima kasih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam.

      1. Insya Allah akan dikongsikan dalam next post. Sementara itu saya bagi simplify. Mesti dibawah UniKL atau KKTM Mara, CGPA 3.5 ke atas (kecuali UniKL MIAT, mesti 3.85 ke atas). Mesti masuk ke degree ke 2nd year terus (transfer credit), and total pelajaran mesti tak lebih 3 tahun. Universiti yang dipilih mesti top 50 di negara tersebut.

      2. Ya, sangat membantu, especially bagi menunjukkan yang kita mampu bekerja, bukan semata-mata belajar di kelas sahaja. Dan resume pun lebih cantik dengan adanya pengalaman-pengalaman seperti itu.

      SPC bukan apply, tapi ditawarkan kepada pelajar tu sendiri, lebih kurang, selected people.

      Semoga membantu :)

      Delete
  5. Sambung kisah journey doing Psychology please... hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Insya Allah dikongsikan bersama, slow-slow. Sekarang musim exam, so nak fokus exam dulu. Insya Allah dalam planning dah nak tulis mengenai itu.

      Delete
  6. I'm inspired, really. Thank you for writing this and inspired those who read it. I'm curious and have been wanting to know about your story since the first time I've heard about you changing your course drastically. And you are able to make it this far!

    All the best in your final year Aiman and may Allah ease your affairs. Amin

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thank you, anonymous! I hope that in any program that we met before, I did bring some good thing to you, as I know, I surely did learn something for you :)

      Thank you for the dua. To you too! ^_^

      Delete
  7. Hi aiman... such an inspiring journey you have there.. how i wish i can be like you.. during my school time, i dont know exactly what am i supposed to be.. very active in co curricular activities.. track and field, debate, forum and more.. after form 5, dont know which field should i enter.. hence i chose matriculation.. well i was put in physic class... kinda love it at first but still dont know what should i continue to study after graduating... so my sister apply SPA for me... a very promising route.. having job after graduating.. well here i am now diploma in physiotherapy.. something that i ve never imagine of, working in hospital.. im working now but still questioning myself what should i study for degree.. oh.. by the way, i didnt mention that how i enjoy myself during diploma but not after working.. as for now, i canf even find any interesting part of my life... i cant even live in my own life... fuhh.. still struggling though thinking on what should i study for degree... so aiman, do have any link or articles that i should read or maybe you can give interesting thought regarding my problem?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi. Firstly, thank you for being able to tell me your life story in here. Not many people can do that :)

      For me, I always ask myself first, what do I really want? And the same goes for you. What do you love to do? What makes you passionate? Eager to do it even without payment, just for the sake of satisfaction? When you find that, you'll be okay for the rest.

      Have you ever make a psychometric test? It can help you to show what you really good at, and to which area of expertise you are.

      :)

      Hope this helps! You can always contact me thru m.aimanamri@gmail.com if I'm late to reply here :)

      Delete
  8. Aiman Danial Syafiq16 December 2015 at 19:47

    Hi, saya seorang unikl miat student(sem 2) diploma avio baru je masuk dan saya ada soalan. Saya nak blajar di university of nottingham mcm aiman tetapi dlm bidang aerospace engineering, saya tak dapat mara utk diploma ini so saya bayar sendiri(dia org kata slip gaji ayah kamu dah terlebih limit dia) anyways back to soalan saya, 1.MACAM mana nak apply utk study oversea mcm aiman?2.Apa patut saya buat selepas diploma ni utk blajar di oversea(mohon dari mara,or etc)? 3.Dan kalau saya tak dapat mara utk diploma ni maksud saya tak boleh mintak study degree oversea ke? 4.Apa cgpa yg saya patut maintain utk sem2 yg akan dtg, sem1 saya dpt 3.82.sem2 dua akan dtg.
    Btw. dan saya ada O-level bukan spm sebab saya sebelum ni duduk di saudi arabia ayah saya kerja sana.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wasalam. Terima kasih kerana bertanya :)

      1. Kat Nottingham ni tak ada Aerospace engineering ye :D

      2. MARA yang time belajar diploma tu lain, MARA yang dapat untuk oversea ini lain pula. Dua skim pinjaman yang berlainan. :D

      3. Apply oversea, melalui UCAS. Itu semua orang boleh reply saja sendiri. Apply MARA untuk sambung ke sana, itu yang menjadi cabaran.

      4. Saya sambung ke sini atas Skim Diploma Cemerlang, iaitu untuk pelajar UniKL yang dapat 3.5 ke atas CGPA (kat MIAT, 3.85 ke atas), but dengarnya skim tu dah tak ada. Hanya tinggal MARA untuk sambun lepas SPM tu, dan juga MARA ke Master/PhD. Itu sahaja yang ada.

      O-Level ke SPM, tak kisah. Itu cerita yang dah lepas. Sama je valid nya :)

      Delete

About Me

A few years ago, just like any typical SPM leavers, I jumped into an engineering field, thinking that it would suit me well, as I love Physics so much. However, due to my deep passion and intention to understand human mind and behaviour, I continued my journey into Bsc in Psychology at University of Nottingham. More About Me →

Recent Post

Random Posts