Wednesday, 17 December 2014

Isu Sydney Siege

ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM IMAN

Selama beberapa hari ini, kecoh dengan Sydney Siege, iaitu peristiwa di Sydney, apabila beberapa lelaki bersenjata 'terrorize' sebuah cafe, yang merangkumi 50 tebusan. Dan 3 tebusan dipaksa untuk memegang bendera khalifah ke tingkap cafe, iaitu bendera hitam putih bertulisan arab kalimah

"La ilaha ilallah, Muhammadar Rasulullah."
Bendera Khalifah yang digunakan ketika keganasan ini
Tebusan yang cedera sepanjang Sydney Siege
Antara tebusan yang dilepaskan
Setelah isu ini berbelas jam berlarutan, akhirnya selesai, dengan kematian 2 orang (tak silap. Betulkan kalau salah). Apparently, dengan kejadian ini, mula timbul Islamophobic dalam kalangan Australians, dan ada beberapa kejadian hate-crime berlaku. Antara nya, muslim disuruh balik negara sendiri, tak dibenarkan naik train/bas dan pelbagai lagi.

Namun, Australia does not tolerate racism/islamophobic. Mula muncul ramai golongan yang back up muslims di sana, menemani muslim dalam train/bas, munculnya hashtag yang sangat berguna, iaitu #IllRideWithYou (boleh buka twitter dan baca sendiri), di mana bagi mereka yang nak defend muslim, mereka akan tweet something, di train/bas mana pukul berapa. So muslims yang nak 'selamat', boleh naik train/bus kat situ, knowing that ada yang akan back up.

#IllRideWithYou ini mula menjadi simbol anti-Islamaphobia,
solidariti bersama muslims di Australia.

--------------------------------------------------------------------------------------
Official statement daripada Australian muslim community
Berita keganasan itu mendukacitakan. Sedih melihat golongan-golongan yang menjaja nama Islam sebegini. Dan saya juga sedih melihat ramai orang dengan mudah nya menjatuhkan hukum "Ini semua agenda Yahudi/US/Israel" dan sebagainya. Bosan! Tak kisah la benda itu betul ke, salah ke. Sekalipun memang betul itu agenda mereka, saya bosan dah dengar istilah-istilah sebegitu. Ini pendapat peribadi.

Anyway, saya gembira dan terharu apabila ramai Australians yang tahu membezakan terrorism dan Islam. Mereka tahu yang golongan kecil itu tidak mewakili the whole religion. I have faith in humanity again :')

By the way, di Pakistan, 125 pelajar sekolah telah dibunuh. Semoga kita tidak lupakan mereka juga..

No comments:

Post a Comment

About Me

A few years ago, just like any typical SPM leavers, I jumped into an engineering field, thinking that it would suit me well, as I love Physics so much. However, due to my deep passion and intention to understand human mind and behaviour, I continued my journey into Bsc in Psychology at University of Nottingham. More About Me →

Recent Post

Random Posts