Thursday, 4 December 2014

Gaya Penulisan Kita

ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM IMAN

Terbaca post-post lama. Status tahun 2010, zaman masih hingusan. Zaman jurassic park bagi ku. Kelakar, dan agak memalukan. Macam ini penulisan saya? MP3 hilang kena curi pun nak update? Tak online 3 hari pun nak update? Allahu, malu nya!

Then it got me thinking. Bila kita baca balik karangan sekolah rendah dulu, lagi lah. Cliché, end of story, rupanya mimpi. Atau "masih teringat-ingat sebelum tidur malam itu". Bila tengok lukisan ketika tadika, pun sama. Syarat wajib, mesti ada matahari di bucu atas kertas. Dan ada gunung banyak, depan laut. Kemudian ada awan dan sebagainya.

Psychologists call this developmental psychology, under writing/recognising letters, dan sebagainya. Kelakar kan? Bila tengok level penulisan kita mula semakin tahun semakin matang, dan lebih professional. Pengalaman yang semakin bertambah, dan pengetahuan yang semakin advance daripada sebelumnya.

So why bring up this matter? Simple. Nak cakap mengenai the Miracle of Quran. A divine revelation by Allah. Mustahil kitab yang bahasa arab tinggi nya ini ditulis oleh seorang lelaki yang buta huruf. Yang menariknya, the consistency of it.

Bermula daripada ayat pertama, Iqra'! Sehinggalah ayat terakhir, (maaf, saya tak pasti apa ayat terakhir turun Quran), gaya bahasa nya constant! Walaupun bertahun-tahun turun, secara berperingkat. Menarik kan? Berbeza sekali dengan gaya penulisan kita yang hamba ini.

"Subhanallah."

That's the only word yang mampu saya lafazkan setakat ini. 

:)

No comments:

Post a Comment

About Me

A few years ago, just like any typical SPM leavers, I jumped into an engineering field, thinking that it would suit me well, as I love Physics so much. However, due to my deep passion and intention to understand human mind and behaviour, I continued my journey into Bsc in Psychology at University of Nottingham. More About Me →

Recent Post

Random Posts