Sunday, 16 February 2014

Ibrah The Lego Movie - Satu Khilaf Moden

Assalamualaikum dan salam iman! :)

Spoiler alert! Spoiler alert!

Sekiranya anda belum menonton filem The Lego Movie,
sila berhenti baca artikel ini!

Sekiranya anda tak nak tahu isi atau plot filem The Lego Movie,
Sila berhenti baca artikel ini!

Spoiler alert! Spoiler alert!

*  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *   *

Bismillah. Filem The Lego Movie kali ini mendapat sambutan yang luar biasa hangatnya. Malah ratingnya di IMDB mencecah 8.6! Dan Alhamdulillah baru-baru ini saya diberi peluang untuk menontonnya bersama sahabat saya.


Jadi apakah kejadahnya filem The Lego Movie ini?

Berikut merupakan sinopsis daripada Wikipedia :

The wizard Vitruvius attempts to protect the "Kragle", a superweapon, from the evil Lord Business. He fails to do so, but warns Lord Business of a prophecy where a person called the "Special" will find the Piece of Resistance capable of stopping the Kragle.

Years later, Emmet Brickowski, an ordinary construction worker with no special qualities, comes across a woman, Wyldstyle, who is searching for something after hours at Emmet's construction site. When he investigates, Emmet falls into a hole and finds the Piece of Resistance. Compelled to touch it, Emmet experiences vivid visions and passes out. He awakens elsewhere, with the Piece of Resistance attached to his back, in the custody of Bad Cop, Lord Business' lieutenant (whose head sometimes turns around to reveal his other side, Good Cop). There, Emmet learns Business' plans to destroy the world with the Kragle. Wyldstyle rescues Emmet and takes him to Vitruvius, who explains that he and Wyldstyle are "Master Builders" capable of building anything they need, both with great speed and without instruction manuals. Years ago, Lord Business rose to power, his disapproval of such anarchic creativity resulting in him capturing many of them. As the "Special", Emmet is destined to defeat him, yet Wyldstyle and Vitruvius are disappointed to find Emmet displays no creativity.

Lord Business plans to use the Kragle (a tube of Krazy Glue with some of the logo's letters rubbed out) to freeze the universe perfectly in place. Bad Cop tracks down Emmet and Wyldstyle, who are rescued by her boyfriend, Batman. He takes them to a meeting of the remaining Master Builders. Unimpressed with Emmet, they refuse to fight Lord Business. Bad Cop and his forces attack and capture all the Master Builders except for Emmet and a few others. Emmet believes the Master Builders' weakness is that their individual creativity prevents them from working together. He devises a team plan to infiltrate Lord Business' headquarters. As Emmet and his allies are captured and imprisoned, Vitruvius attempts to fight back but is killed; with his dying words he admits the prophecy was made up. Business throws the Piece of Resistance off the edge of the universe, sets his headquarters to self-destruct, and leaves with the Kragle while leaving Bad Cop behind. Vitruvius' ghost tells Emmet that even if the prophecy isn't real, Emmet can still save the world. Emmet, tied to the self-destruct mechanism's battery, sacrifices himself for his friends, flinging himself off the edge of the universe.

Inspired, the Master Builders escape and rally with the help of Bad Cop. Soon, Lego people across the universe are building their own creative weapons. The Master Builders lead the charge against Business.

Emmet finds himself in the real world, where the events of the story are being played out within the imagination of a boy, Finn. His father "The Man Upstairs" chastises his son for ruining his father's Lego set by mixing character with the wrong playsets, and originating hodgepodge creations. Finn argues that Lego are for children, but his father prefers to Krazy Glue his perceived perfect creations together permanently, as this is how adults play with Lego. In the Lego world, Lord Business' forces gain the upper hand. Realizing the father will glue all the Lego in place, Emmet wills himself to move and falls off the table, gaining Finn's attention. Finn returns Emmet to the Lego set, where Emmet builds a massive robot to assist his friends before confronting Lord Business. In the real world, Finn's father looks at his son's creations again and finds himself impressed. Realizing his son based the evil Lord Business on him, the father has a change of heart and allows his son to play with his Lego however he sees fit. In the Lego world, Emmet convinces Lord Business that Business, too, is special, as is everyone. Moved by Emmet's speech, Business destroys the Kragle and unfreezes his victims.

With the world saved, Emmet celebrates with his friends, and Wyldstyle, whose real name is Lucy, becomes his girlfriend. However, alien Duplo beings beam down, announcing their intentions to invade, due to the father allowing Finn's little sister to play with his Lego set as well.

*  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *   *

Movie ini terlalu banyak ibrah untuk kita ungkaikan. Banyak tema diketengahkan seperti tema kesetiaan pada sahabat, teamwork, dan yang paling penting sekali ianya adalah sebuah filem yang bertemakan kekeluargaan. Pertembungan antara kreatif imaginasi dan stick-to-the-rule behavior menjadi titik utama dalam filem ini.

Sangat menarik cara mereka olahkan tema ini. Seorang villain ‘Business’ yang hidupnya mahukan perfection dan uniformity menjadi tension melihat manusia kreatif yang membina imaginasi mereka sendiri tanpa apa-apa manual dan instructions.

Sangat jelas menggambarkan situasi kita yang apabila kita semakin dewasa, kita semakin melupakan imaginasi kreatif kita. Kita lebih prefer untuk mengikut peraturan, tidak mencipta creativity, dan mahukan perfection tanpa menyedari erti perfection di sebalik ‘imaginasi’ itu sendiri.


Gaya hidup yang berfikir menggunakan imganisasi kreatif ini ini diketengahkan dengan watak seorang kanak-kanak, yang mana kita semua boleh faham sepenuhnya bahawa imaginasi seorang budak itu is beyond limit. Kanak-kanak sering dianggap mempunyai creativity tahap tinggi.

Masih ingat ketika kita kecil dahulu, kayu panjang pun boleh menjadi pedang Light Saber, kayu lekuk pula menjadi pistol senapang kita! Ah indahnya saat itu. Imaginasi melangkaui logik akal dan menjadi teras hidup ketika itu!

Apabila kita semakin dewasa, semakin menjenguk dunia sebenar, kita semakin melupakan ‘kebolehan kita untuk mencipta segalanya’ ini. Tetapi, adakah itu bermaksud erti dunia sebenar? Adakah kanak-kanak itu hidup dalam dunia khayalan? Dan siapa kita untuk katakana bahawa gaya hidup kita itu adalah yang sebenar?

Sarungkan tuala ke bahu,
automatik kita terus boleh terbang :)
Melihat kanak-kanak zaman sekarang, kita berasa sedikit sedih. Zaman teknologi yang semakin membangun, banyak membantu memudahkan hidup kita. Tetapi teknologi yang terlalu canggih ini terlalu ‘memudahkan’ hidup kita sehingga lahirnya golongan yang tidak mengenal erti ‘susah’.

Generasi muda zaman sekarang tidak akan merasa bunyi tone ‘grrr grrr khhh khh tet tet’ untuk menyambungkan internet. Malah mereka tidak akan merasa bagaimana membuka email yang mengambil masa 5-10 minit loading!

Kita takut, tahap kesabaran mereka akan semakin lama semakin tipis, apabila internet perlahan sedikit daripada biasa, sudah menjadikan mereka marah, sedangkan kita dahulu tidak kisah. Malah boleh rileks menunggu sambil menghirup secawan kopi.

Takdir vs Free Will

Pada awal movie ini, kita melihat ianya sebuah perjalanan hidup seorang lelaki dalam mencari ke’istimewa’an dirinya. Struggle untuk orang lain menerima dia dan meng’identiti’kan dirinya. Pendek kata, dia mencari identiti dirinya.

Tetapi apabila hampir ke penghujung movie, kita boleh lihat ianya hanyalah sebuah imaginasi plot perjalanan oleh seorang kanak-kanak kecil. Pendek kata, ianya bukanlah benda hidup, tetapi hanya permainan imaginasi seorang budak. Dialah yang menggerakkan lego, dia lah yang membina jalan cerita movie ini.

Bukan lagi free will of Emmet. Ianya adalah sebuah control daripada budak ini. Jadi, apa kejadahnya semua itu? Adakah semuanya berlaku dengan sia-sia? Jawapannya tidak. Konsep yang dibawakan ini seolah-olah hampir sama seperti konsep takdir dalam Islam. Kita sudah ditakdirkan begini dan begini oleh Allah. Namun pilihan itu di tangan kita.

“Kami tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum itu
selagi kaum itu tidak berusaha untuk mengubahnya.”

Pendek kata, filem ini sangat seronok dan berbaloi untuk ditonton, kerana terlalu banyak ibrah kita boleh ambil daripada kisah ini. Ianya hanyalah sebuah imaginasi seorang budak yang berfikiran kreatif, dalam tentangan pendapat ayahnya yang berpendapat ‘everything must follow the manual’.

Akhirnya, ayahnya sendiri mampu melihat keunikan dan kecantikan sebuah imaginasi itu, hasil daripada ke’best’an imaginasi anaknya. Dan kisah ini sangat unik gambaran mereka. Sejujurnya, saya suka idea filem ini yang meletakkan Emmet dan Business sebagai watak kayangan anak dan ayahnya itu.

Sekian sahaja tulisan saya yang serba kurang ini. Maaf kerana ketika di akhir-akhir tulisan, seperti pendapat makin kurang dan ‘kering’. Kerana saya menulis post ini pada dua waktu yang berlainan, iaitu sejurus selepas menonton movie ini, dan menyambungnya semula pada saat saya dalam kepenatan hujung minggu.

Apa-apa pun, sekiranya ada teguran atau anda ada pendapat anda sendiri, dipersilakan untuk komen di bawah, kerana saya pun nak belajar juga daripada anda, insha Allah :)

“A prophecy is just a prophecy,
unless you decide to do something about it.”


Nota Kaki AA :
Setiap filem yang ditonton ada ibrah nya tersendiri,
dan kita boleh sahaja kaitkan dengan konsep dalam Islam.
Hanya tinggal kita untuk 'apply' :)

2 comments:

  1. :)
    Cerita tengah bermain dekat panggung la ya?
    Baca dekat sini, dah rasa best jalan cerita movie ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup. Sedang bermain. Yes sangat best ;)
      Cuba la ambil sebanyak yang boleh ibrah daripada movie ni ^_^

      Delete

About Me

A few years ago, just like any typical SPM leavers, I jumped into an engineering field, thinking that it would suit me well, as I love Physics so much. However, due to my deep passion and intention to understand human mind and behaviour, I continued my journey into Bsc in Psychology at University of Nottingham. More About Me →

Recent Post

Random Posts