Tuesday, 4 February 2014

Afraid For Malaysian

Saya semakin hari semakin takut bagi pihak rakyat Malaysia :

1. Pemakanan yang tidak sihat, seperti burger penuh dengan cheese meleleh-leleh dan penuh 'khasiat' (sekali sekala okay)

contoh : burger bakar
2. Tradisi kita yang dinner adalah makan banyak, berbanding breakfast sebagai makanan sampingan dan optional. Sepatutnya breakfast yang perlu banyak, dinner yang kurang.

"Have a breakfast like a king,
lunch like a prince
and dinner like a beggar!"3. Semakin ramai yang malas bersenam (jangan terlalu pendekkan definisi bersenam pada jogging, basikal dan sebagainya. Parking kereta jauh daripada pejabat juga boleh jadi bersenam. Memilih tangga instead of lif pun boleh jadi senam. Asal mahu, semua jadi)

Rasa nak peluk je >.<

4. Makanan fast food dianggap mewah (sambut birthday, atau celebrate apa-apa, ke McDonalds etc. Sedangkan fastfood la patut dielakkan).

sekali sekala itu okay la :)

5. Politik dan agama dicelarukan oleh orang berkuasa, sehingga mengkonfiuskan muslim yang basic agama seperti kita. Malah menghilangkan perpaduan antara rakyat.
Moga dijauhkan, astahgfirullah..

6. Agama Islam semakin ekslusif hanya untuk muslim sahaja, sehingga ada jalan dakwah itu tidak sampai kepada non-muslim. Non-muslim kat negara Barat pun ramai yang mula faham Islam secara basic, tapi di Timur semakin ramai yang jauh daripada Islam, termasuklah yang muslim juga.

7. Semakin ramai lahir golongan yang ala-ala 'freethinking' terhadap agama Islam, dan initiate mereka yang se'fikrah' ini untuk turut berani 'mempamerkan' diri di public.

[ tak perlu gambar ]8. Facebook dan Twitter semakin viral digunakan untuk adegan 'mengumpat', 'trolling', dan sebagainya yang semakin tak menarik dipandang 

wajah official Mr Troll
Nota Kaki AA :

Sehingga kini, masih teringat kata-kata seorang sahabat saya :

"Semua ini salah kita. Dakwah dan Tarbiyah kita masih lemah." 
T_T

No comments:

Post a Comment

About Me

A few years ago, just like any typical SPM leavers, I jumped into an engineering field, thinking that it would suit me well, as I love Physics so much. However, due to my deep passion and intention to understand human mind and behaviour, I continued my journey into Bsc in Psychology at University of Nottingham. More About Me →

Recent Post

Random Posts