Sunday, 27 March 2011

Nak Masuk MIAT ? Mari Baca Belog Ini !

Assalamualaikum

Apa khabar kawan-kawan semua. Ini post saya update dua kali dalam masa satu hari. Wah haha.. How's great is that? Terlebih rajin barangkali.. Namun, semuanya atas dasar ingin berkongsi semata-mata. ^_^


Sebenarnya, post kali ini saya tulis khas untuk adik-adik junior yang berminat untuk masuk ke universiti kesayangan saya, UniKL MIAT. Atau nama pendek dan ringkas nya ialah Universiti Kuala Lumpur, Malaysian Institute of Aviation Technology yang bertempat di Dengkil namun sangat hampir dengan Nilai yang hanya mengambil masa lebih kurang 10 minit untuk ke sana. Eh?


Langkah-langkah yang saya akan tulis (maksud saya, taip) di bawah ialah cara untuk masuk ke MIAT. Panduan lengkap la bak kata orang.

Isi Borang UniKL secara Online

Ini merupakan langkah pertama, dan langkah paling penting. Benar! Sangat penting! Perlulah isi borang secara online untuk memasukkan nama anda ke dalam rekod UniKL, betul tak? Nak masuk universiti orang, perlulah apply dulu kan?

Logik tak nak buat nasi, tapi tak beli beras kat 7-Eleven depan simpang nun? Atau nak mee goreng mamak, tetapi terlentang berehat depan TV pada hujung-hujung minggu? Atau rasa macam nak buat kerja sekolah, namun sedang sedap melayan online facebook? Atau paling tak boleh belah, nak buat assignment, tetapi sedang seronok berblogging di URL aiman-kisah.blogspot.com? Eh!


Apa-apa pun, rasanya anda faham apa yang saya maksudkan bukan ^_^. Dan berbalik ke pangkal jalan pula, cara untuk mengisi borang UniKL secara online pula ialah dengan terus melayari laman web UniKL Admission, di http://admission.unikl.edu.my/. Atau anda boleh klik sahaja perkataan UniKL Admission. Setelah membukanya, di sana akan terkeluar pelbagai berita mengenai hupdate-hupdate UniKL. Especially untuk budak-budak baru yang nak masuk. Borang untuk meng'apply' masuk ke UniKL, terletak di bawah sekali..


Dan anda perlu ingat. Ini info yang sangat penting. Tarikh tutup untuk apply masuk ke UniKL secara online ialah SEBELUM 10 APRIL 2011. Bermakna anda perlu isi cepat! Dah berapa haribulan dah ni oit..


Panduan Mengisi Borang Online

Setelah anda membuka application tadi, anda perlu berhati-hati dengan maklumat yang diberi kerana langsung tidak boleh ditukar selepas anda mengisinya, especeli dengan maklumat course yang diingini. Isi elok-elok woo.. Sekali salah, memang tak boleh nak betulkan. Dan jika nak betulkan juga, anda perlu telefon dan berurusan dengan mereka, tetapi akan menyebabkan masalah lain juga seperti nama anda akan tercicir daripada sistem (seperti saya dahulu) dan pelbagai masalah lain..

Untuk bahagian jurusan yang diingini, jika anda mahu masuk ke MIAT, MIMET, MESTECH atau apa-apa cawangan UniKL yang lain, anda perlulah mengisi DIPLOMA. Jika anda menulis Foundation Science and Technology, anda akan meneruskan pengajian anda di Banting tidak silap saya. Jika dahulu di Kolej Mara Kulim. Dan tahun lepas sudah ditukar. Tak pasti di mana. Di sana anda akan belajar seperti Asasi atau Matriks, dan anda perlu score pula untuk masuk ke MIAT, dalam bentuk Degree, dan bukannya Diploma..

With my best friend
^_^

Diploma yang terdapat di MIAT, antaranya ialah :


Diploma in Aircraft Maintenance Technology (Avionics)
Diploma in Aircraft Maintenance Technology (Composites)
Diploma in Aircraft Maintenance Technology (Manufacturing)
Diploma of Engineering Technology in Avionics Maintenance
Diploma of Engineering Technology in Helicopter Maintenance
Diploma of Engineering Technology in Aeroplane Maintenance

Terdapat jurusan lain, namun ianya memerlukan anda masuk ke cawangan UniKL yang lainlah.. Senarai program yang ditawarkan, semuanya tertulis di sini

Kemudian, kira-kira 15 April 2011 nanti akan diumumkan siapa yang berjaya dipilih untuk menjalani interview di UniKL MIAT sendiri. Anda perlulah bercakap sehebat yang boleh kerana interview ini akan dihadiri oleh ramai orang, dan peluang anda untuk mendapat itu sedikit. Biasalah.. Persaingan memang wajib. Saya nasihatkan, Resume perlu cantik, cakap perlu confident, dan kalau nak tips, segalanya boleh cari di sini

Dan tunggu lah dalam beberapa bulan, nanti akan keluar result siapa yang kena. Jadi, sebelum saya mengundurkan diri, saya cuma mahu ucap, Good Luck ! ^_^


P/S :
Sebelum nak masuk MIAT, fikir habis-habisan dulu. Di MIAT ialah Diploma. Dan diploma sering dipandang rendah. Saya tak peduli. Walaupun ada yang tanya saya kenapa ambil Diploma walaupun 10A SPM, kerana ianya ialah jurusan yang saya minat nak mampos, dan saya sesekali tidak menyesal masuk ke MIAT, kerana di sini lah saya dapat melepaskan rasa sangap saya pada kapal terbang ^_^

My roomates

Malah di sini juga saya ada
kawan-kawan saya,
kawan sekelas, sebilik,
seblok, seuni.. ^_^


Classmates tersayang


-Aiman Amri-

Nota Ringkas Aiman Amri
Fikir betul-betul betul ke tak betul nak masuk MIAT eh? Masa depan korang tuh. Tapi bukannya masuk MIAT je perlu fikir masak-masak. Nak pilih jalan mana pun perlu fikir. So, insha allah.. Banyakkan istikharah ^_^

p/s :
Saya kini bukan lagi berada dalam dunia engineering. Saya telah menyambung pelajaran dalam bidang Psikologi, degree. Ikuti kisah saya, KENAPA saya bertukar, di link di bawah :)

(klik)

- Penulis belog ini kemungkinan jarang membuka belog ini. Maka sebarang komen di ruangan komen, kadang-kadang tak terjawab. Maka saya galakkan, email terus soalan pada saya di m.aimanamri@gmail.com atau di facebook http://www.facebook.com/aimanamri

277 comments:

  1. ye ke Dip dipndang rendh ? i dont think so lah aiman ^^

    ReplyDelete
  2. not by me.. but certain people..
    dah rasa sendiri bile orang tanya =(

    ReplyDelete
  3. nk sikit boleh...
    foundation in science and technology belajar pasal ape yea ??..
    just asking :)

    ReplyDelete
  4. sama je macam foundation lain..
    ade maths, fizik, n sume2 subjek basic spm, but blaja lagi mendalam

    ReplyDelete
  5. oh sama-sama... Jumpa di sana !

    ReplyDelete
  6. salam..saya dpt tawaran foundation sc n tecnology kat kolej mara kuala nerang..after study kat sana kita mesti sambung belajar kat unikl ke?klu nk sambung kat uni lain boleh x?

    ReplyDelete
  7. wassalam..
    rasanya boleh je.. cume kena apply sendiri lah

    ReplyDelete
  8. tapi, kalau masuk foundation unikl, tak pasti lak ipta iktiraf atau tak..
    tapi kalau nak masuk degree ipts lain boleh je..
    ipta tak pasti. kene tanya universiti tu sendiri lah =)

    ReplyDelete
  9. eh itu bukan ke member ko yan reti repair laptop tu ? hahaha

    ReplyDelete
  10. hahaha.. memang.. Rizarul Azim =)

    ReplyDelete
  11. apa bezanya degree kat miat dgn degree UIA semua bidang Aerospace Engineering ?

    ReplyDelete
  12. Biasiswa/pinjaman apa yg sesuai utk UniKL ni ye? Sorry lari tajuk sikit, sy dah apply utk engineering automotive kat MFI. UPU pulak dpt program yg tak minat. So, ingat kalau tak boleh tukar nak masuk UniKL MFI kalo dapat. Tapi risau lak bila tgk kat web UniKL fees dia dlm 9000-9500. Thanks.

    ReplyDelete
  13. expecting : lain.. memang lain.. kat MIAT, more to maintenance.. nama kos pun aeroplane maintanance.. bukan aerospace engineering.. so, kat miat lebih kepada enjin2, struktur, nak baiki n servis n sebagainya..

    tapi kat uia, nama kos nya ialah aerospace.. aerospace terbahagi kepada dua bila masuk blaja nanti.. 1 - astronautical.. 2 - aeronautical..

    malaysia xde blaja rasanya astronautical, sebab die lebih kepada satelit, orbit n sume benda2 space.. tapi kat malaysia, surely akan ke aerospace bahagian yang ke dua.. iaitu, aeronatical.. aku tak tau sgt aeronautical blaja abenda...

    tapi yang aku tau, kat uia, kos ni banyak teori, berbanding kat miat, banyak gila praktikal.. n kelebihan yang ada kat sini, kebanyakan benda yang blaja, ada depan mata.. i mean, dalam hangar tu dah berpuluh2 kapal terbang ada..

    nak wat inspection, praktikal, n macam2 lagi. semua boleh buat kat aircraft.. enjin pun ada kat sini, siap leh bukak2, pasang, n baiki, servis n sume la.. senang citer, dah macam kerja =)

    tapi depends la nak masuk mana.. aku tak paksa =)

    ReplyDelete
  14. farhan : :) first skali ko kene tau, kat sume unikl yang wujud kat dunia ni, semua ada pinjaman mara.. memang unikl bersekutu ngan mara untuk bukak u ni ;)

    kecuali, GMI.. pasal skrg german nak amik u tuh, n mara unikl dah tak pegang..

    so, kalau ko masuk unikl mana2 pun, n in ur case, MFI, ko kene isi borang mara.. n kalau layak, ko akan dapat yuran, pinjaman dari mara.. slalu nya semua akan dapat kecuali mereka yang kene black list parents dia.. contoh cam ko ada family yang tak bayar lagi hutang dorang, atau ayah mak ko penah jadi penjamin pada seseorang, n orang tu tak bayar hutang.. so parents ko kene black list, n ko takkan dapat pinjaman slagi tak setel black list tuh..

    n kalau gaji mak ayah ko campur, setahun tak lebih daripada rm70,000. ko layak dapat untuk elaun skali.. kalau MFI, tak silap aku rm550 kot sebulan? tak pasti.. lain unikl lain harga.. macam kat miat, diploma dapat rm630 sebulan.. degree lebih sikit (sikt jela)

    by the way, ko mintak masuk MFI tu, diploma atau foundation in science technology (FIST) ??

    kalau ko masuk FIST, ko kene usaha la, untuk dapat result bagus (gi wat foundation kat kuala nerang tak silap aku)

    then lepas dapat result bagus, ko kene apply untuk masuk MFI, buat degree.. tapi kalau ko mintak diploma kat MFI, dah memang ko blaja terus kat sana lah :)

    ReplyDelete
  15. Owh, terima kasih info tu. Family sy pendapatan setahun dlm RM40,000 camtu je. Kalau yg blacklist semua tu tak pasti lagi la. InsyaAllah dapat la. Programme yg sy apply tiga-tiga diploma, 1st automated system maintenance (MFI), 2nd automotive maintenance (MFI), 3rd animation kat MIIT. Result keluar rabu ni (11 mei). Tapi kan kalau sy belajar MFInya engineering sampai habis diploma, boleh ke kalau sy sambung degree dlm mechanical engineering kat UiTM? Contoh dlm branch pure mechanical ke, automotive ke, manufacturing ke, boleh tak? Thanks jawab soalan-soalan sy. :)

    ReplyDelete
  16. farhan : oh insha allah leh dapat mara tuh.. then time bayar balik nanti pun, bukannya bayar hundred percent.. ikut result CGPA ko time final sem nanti.. lagi tinggi pointer, lagi banyak diskaun ko dapat untuk loan tu. so lagi hebat result, lagi sikit ko bayar ;)

    hmm.. berkenaan sambung degree tuh, aku rasa boleh je kot.. bukannya xleh. pasal ko ada diploma, mana2 ko nak boleh.. kene apply, kalau result diploma hebat lagi la hot kan? ^_^
    aku tak yakin sgt, pasal unikl ni IPTS.. namasuk uitm tu, IPTA.. tapi aku rasa boleh kot.. cume yang susah skit kalau ko dari foundation IPTS cam Unikl, nak masuk degree ke IPTA, tu lain skit citer nye..

    tapi untuk soalan ko tu, aku rasa boleh kot :)
    cume tanya pada pihak IPTA

    ReplyDelete
  17. aperla yg diorg ni pandang rendah kat diploma..sekarang ni budak diploma pon sebenarnya lg hebat akademik dr yg ader ijazah..ko ingat yg ader ijazah dlm bidang yg mengarut mcm ekonomi, akaun,politik,komunikasi,jururawat tu pandai ke..spm die byk yg hancur sure ni..kalo nak masuk miat nimmg kena power..airplane tu..sapa ckp mcm tu..aku kasi die pengajaran..diploma pon power bro

    ReplyDelete
  18. hahha.. rileks la bro.. aku tak kisah pun actually =)

    ReplyDelete
  19. salam aiman..
    unikl miat ade wat EASA kan??nak tahu lebih lanjut bleh psal prog tu??
    lg 1 dgor2 peluang kerjaya pas blajar miat ni so far mcmane?? maklum la..aviation ni org ckap klu nak cari keje kne ade kabel baru senang..klu x mau la menganggur berbulan2 even bertahun..xtahu la..mmber2 yg kata gtu..thanks yeah..

    ReplyDelete
  20. Rushydone

    Wassalam.. ada, tapi bukan wajib, atau sebahagian daripada program MIAT. tapi itu lebih kepada inisiatif sendiri.. sama ada nak ambik atau tak. kene ikut diri jugak..

    mula2 masuk, diploma or degree.. but after that, boleh sambung ke EASA progarm di MIAT.. memang blaja fulltime buat EASA..

    2 tahun belajar, 2 tahun OJT. then lepas abis 4 tahun, dpt la LWTR (License WIthout Type Rating) kene pi training lagi untuk menjadi LAE..

    nak jadi LAE bukan mudah.. panjang jalan dia..

    hm. mengenai peluang kerja, no. it's not like that.
    dalam aviation, menjadi susah nak cari kerja jika anda tiada lesen. pendek cerita, anda bukan LAE. sebab skrg technician (orang bukan LAE) ramai sgt, sampai syarikat airline pikir dua tiga kali jugak untuk amik orang keje sebagai technician.

    but, bila dah lese, fuh. pisang goreng la ko.. :)
    semua nya gantung pada orang tu sendiri. kalau pandai buat jalan hidup die. memang insha allah mudah jalannya.. rancang awal2.. tapi kalau menunggu je peluang muncul depan mata, sori lah..
    i can only say, orang camtu x layak keje besar2, tinggi2.. sebab motivasi diri xde =)

    apa2 hal, tanya je =)

    ReplyDelete
  21. assalamualaikum bro aiman, nak tanye sket, berkenaan dgn "peluang kerjaya pas blajar miat ni so far mcmane?? maklum la..aviation ni org ckap klu nak cari keje kne ade kabel baru senang..klu x mau la menganggur berbulan2 even bertahun..xtahu la..mmber2 yg kata gtu..thanks yeah.." yg dorg sume susah nak dpt keje tu dalam bidang aviation sahaja ke atau dalam bidang lain ye? kalau dah graduate miat ni tak semestinya kita kerja dalam bidang kapal terbang sahaja kan, sy student miat sem 1, 1aero4, :)

    ReplyDelete
  22. fikri : waalaikumussalam bro. hmm.. kerja ni sebenarnya depends pada kita. time kuar miat, memang kerja n sume2 tu kene buat sendiri. xde dah orang nak tolong. nak tau apa yang penting bile dah abis belajar?

    LESEN. tu penting gile. banyak syarikat boleh consider untuk amik kita kalau kita dah ada lesen. means kita dah setel working experience 2 tahun n abis sume modul.

    skrg DCA dah convert EASA jadi malaysia punya, part 66. so skrg dah boleh start amik exam, modul. minimum 13 modul. ikut course la. kalao aero, amik kos berkaitan aero lah. jangan amik rotorcraft plak.

    skrg ko sem 1 kan. MIAT ada bukak peluang untuk amik exam easa tuh. tapi yang penting mesti dah belajar subjek tersebut.
    mcm kalao nak amik modul aerodynamic, ko kan blaja time sem 1 kan? so tunggu ko abis blaja dulu, means time sem 2 baru ko leh amik modul untuk paper tuh. ko kene ada bukti dari segi slip exam (result) dan jugak log book. logbook tu nanti akan diberi pada kita oleh sir hyder. nanti ikut turn. insha allah..

    ko abiskan modul dulu (13) dalam masa 5 tahun maksimum. then pergi working experience 2 tahun (termasuk 6 bulan OJT)
    then dah abis 2 tahun, baru lah aply syarikat bsar2 untuk buat habis kan lesen under dorang (time ko buat modul tu, gi keje 2 tahun under syarikat kecik2 je.. jgn terus pegi MAS or Air Asia. takut peluang tu x luas. sebab kat sana dah berlambak pakar2..)

    harap membantu =)

    ReplyDelete
  23. nak tnya sket.
    kalau sy ada skm level 4, bleh apply unikl tak?
    hrp sapa2 dpt bantu.
    thanks :)

    ReplyDelete
  24. salam..

    SKM level 4? boleh je =)
    apply la cepat.

    (tapi intake january dah mula dah. dah start interview dah. tu yang MIAT nye lah. kalau nak apply unikl lain, x pasti bukak lagi ke x. sebab rasanya dah tutup dah application intake january. try la tgk kat
    http://admission.unikl.edu.my/

    dalam tu ada info semua benda pasal update unikl =)

    harap dapat membantu saudara/i ^__^

    ReplyDelete
  25. skm/dkm level 4 nie da setaraf dgn diploma.
    mmg bleh sambung degree kat unikl ek bro?
    kalau sy skm/dkm level 4 dlm manufacturing engineering, course degree apa yg sesuai ek?
    bleh rekemenkn tak?

    ReplyDelete
  26. hmm.. kat MIAT, degree yang ada 3 je..

    Aircraft - mechanical
    Avionics (aviation electronics)
    aviation management..

    aku rasa yang mechnical la yang sesuai ngan kos ko skrg. =)

    ReplyDelete
  27. salam, ni batch tahun bila ni?

    duk bape lama da kat miat?

    da keje ke?

    ReplyDelete
  28. anonymous :

    wassalam :)
    Patik batch MIAT 15.
    dalam erti kata lain, masuk time julai 2010.
    baru 3 semester. ada lagi 3 semester (nak masuk sem 4 dah pun, januari ni start sem 4)

    belum keje lagi. blaja lagi

    ReplyDelete
  29. sy nie keliru..xtau nak amik diploma atau degree..tp dari segi byk praktical diploma la kn??..

    ReplyDelete
  30. adakah ptptn boleh memberi pinjaman untuk saya mengikuti kursus di unikl

    ReplyDelete
  31. anonymous : sama je praktikal kat diploma or degree sekalipun.

    tapi yang menjadi isu nye, kalau nak masuk diploma, just apply, then tunggu masuk list interview, then pergi interview. kalau dapat alhamdulillah. teprilih la masuk MIAT.

    tapi kalau degree, time apply online kat uniKL tuh, amik kos yang dimahukan bukannya 'diploma' tetapi 'foundation in science and technology'

    then nanti akan pergi buat foundation kat unikl punya foundation center. aku x pasti kat mana. rasanya kat kolej mara kualan nerang.

    then time foundation sana, kene dapatkan pointer tinggi, n kene apply untuk ke MIAT. then ada interview sendiri kat sana (slalunye time dekat2 nak abis dah foundation. pastu kalau terpilih, then abis foundation, pergi masuk ke miat untuk buat degree..

    ReplyDelete
  32. anonoymous PTPTN :

    yes. ada boleh apply PTPTN kat miat nih ;)
    dan loan mara pun ada sekali..

    ReplyDelete
  33. nak tny lah kan kira unikl ni memg bnyk kelebihan la ye..kira x rugi la plih unikl..sy tny sbb sya dpt twran bljr di unikl micet..dan sya skrng tgh bwt revision tntg unikl..btol ke unikl fully sponsor by mara if dpt result bgus tiap sem

    ReplyDelete
  34. Anonymous : Wasalam :)

    Yup. Pasal MARA tu betul. kalau result bagus setiap sem, insha allah, daripada LOAN, akan bertukar menjadi Fully Sponsorship :)

    tapi kena belajar betul-betul lah. dapat result bagus-bagus ^_^

    Dapat kos apa kat MICET? Degree kah?

    ReplyDelete
  35. saya dpt chemical enggineering polymer tpi dplma tp even saya lpasan stpm sc,,,xp still ok bljr dip.. tpi kn sy nk tny uitm tu mara kn tp kelebhny bukn sperti stdnt unikl dpt ke

    ReplyDelete
  36. Assalamualaikum saudara dan saudari sekalian, nak tanya skit boleh x,

    1.)engineering math I dan II tu susah ke? atau ok je? engineering math III dan IV GG kot :D

    2.)unikl nie lebih kepada theory atau praktikal?

    3.)kawan saya dpt pinjaman dari PTPTN time diploma dulu kalo dier nak tuka ke pinjaman MARA time degree boleh ke?

    4.)korang tau x GMI punye degree bile kluar? dengar citer bulan 9?

    haha korang jgn mara kalo saya tujukan soalan mengarut :D
    thx

    ReplyDelete
  37. Slm ...

    bro aiman... sya bru je dpt result spm.. skg ni bru je lpas apply dip miat m04, m05, m06...
    (tgah tgu kputusan dr miat 13/4/12 ni)
    skg ni result spm sya ok je..
    tp lacking kt b.i = D
    so.. skg ni stahu sya b.i kne la C keatas...
    jd ad pluang lg ke ...
    minat kt bidang ni .. perggh.. x bule kawal dh..

    ^_^

    sory... tulis cm budk2.. tgh confused neyh...

    ReplyDelete
  38. Anonymous Chemical Engineering :

    ok la tu dpt diploma pun.. STPM ok? ha, pasal UiTM tuh, itu tak berapa MARA sangat.. memang la namanya Universiti Teknologi MARA. Tapi hak milik kerajaan dah sekarang.. Namanya kekal :)

    UniKL pula, memang hak milik MARA (wholly owned). So, kelebihan MARA banyak masuk ke pihak UniKL dari segi loan yuran belajar

    ReplyDelete
  39. Anonymous 4 soalan :)

    Waalaikumussalam.

    1) Tu engineering degree eh? Maaf saya tak tahu sgt. sebab kat MIAT, more to maintenance practical. banyak kerja-kerja teknikal memerlukan kemahiran tangan. So kira2 maths semua ini, just basic2 je.. Maths SPM PMr dulu je kami pakai.

    2) dah macam terjawab dah, melalui jawapan soalan 1 di atas. kami lebih kepada praktikal :)

    contohnya kat MIAT, memang banyak la praktikal, bangkai kapal terbang berlambak untuk di'bedah' oleh kami :)

    3) PTPTN tetap kena bayar, dan time degree nanti, buleh tambah loan anda, apply MARA pulak. Tapi PTPTN tetap kena bayar cam time perjanjian diploma dulu.. Dua loan ini tak berkaitan pun :)

    4) Rasanya universiti sekrang, Diploma, Degree, semuanya dah start intake bulan 9. UniKL dah keluar notis awal-awal, dorang tak ikut. sebab IPTS.

    rasanya dah menjawab semua soalan saudara/saudari :)

    ReplyDelete
  40. Anonymous yang tak leh kawal :D

    Alhamdulillah, dah apply dah? Good2.. M04 itu ialah course yang saya mahukan sebenarnya. Tetapi saya masuk ke M06 akhirnya. tak mengapalah :)

    Oh, xpe.. Apply je.. Kalau dipanggil, rezeki. Kalau tak dipanggil, ada hikmah. Tak rugi pun apply, kan? Doa-doa la dapat, insha allah.. Amiin..

    ReplyDelete
  41. Aslm...
    Na tanya sikit..
    1. Selain dari unikl miat..
    IPT mana lagi yg mnawarkan course yg sme mcm unikl miat ni...
    2. Unikl miat ni kmasukan terlalu terhad ke?? (terlalu ramai yg apply , jd susah dpt... gitu) =,="
    3. Bole syorkan x... IPT yg bgus dlm bidang ni selain dr miat...

    Tengs...

    ReplyDelete
  42. Anonymous :

    Wasalam.. Sila2 ;)

    1 - Yang saya tahu, ada politeknik yang menawarkan course ini, dan UIA pun ada juga. Di bawah course engineering, dan ada pecahan kepada Aerospace Engineering. Aerospace ini terbahagi kepada dua. Astronautical (mengenai satelit dan angkasa) dan Aeronautical (mengenai pesawat terbang)

    di MIAT, lebih kepada Maintenance course. U lain yang menawarkan jurusan ini, seperti MATA (Malaysia Aviation Training Academy). MAS pun ada sediakan, under MAS Training Academy. Borang nya di isi sekali sama dengan cadet pilot MAS. Under Maintenance Engineer...

    Sedikit tips, nak belajar course ini, jangan masuk IPT. Macam miat pun, sebab tak sediakan license aircraft engineer tuh.. sebab kebanyakkan mereka takde part 147. (MIAT masih dalam usaha untuk mendapatkannya)

    2 - Susah nak masuk juga. sebab application beribu-ribu. Yang dapatnya 300-400 sahaja. Ada interview semua tuh..

    Kalau degree, kene pergi foundation dulu di kuala nerang. kemudian kena bersaing, dpt pointer highest je yang leh apply masuk MIAT, sebagai degree (lepas abis foundation)

    kalau masuk melalui diploma, result SPM kene strong. kalau tak strong, time interview kene strong. tunjukkan kita ni minat aviation, tahu byk pasal aviation world. persaingan, biasa la tuh :)

    3 - Dah cakap kat atas. masuk ke IPT kurang bagus. sebab ini bukan calang-calang jurusan. mesti ada pengesahan dan pengiktarafan daripada DCA (Department of Civil Aviation)... ada part 147. Kalau tak, masuk-masuk, just belajar sahaja. pastu graduate. nanti nak buat lesen, kena buat lagi sekali. Better masuk U yang boleh buat lesen sekali.. macam kat UIA, ada kos ini tapi kurang bagus rasanya. praktikal tak banyak. dan UIA bukan specialise dalam course ini, tapi lebih kepada Law, Architecture, Shariah, Al Quran As Sunnah dan etc...

    ReplyDelete
  43. Terima Kasih kepada Aiman Amri krana beri byk info

    drpd adik-bradik Anonymous :D

    ReplyDelete
  44. Anonymous :

    insha allah.. semoga bermanfaat ^__^

    ReplyDelete
  45. aiman pnjmn mra dy gi bpe sthun..em klo xdpt 3.5 tiap sem ..kena byrlah blik pnjmn tu...tok dip j 30 rbu lebih...tkot x mampu byr blik..

    ReplyDelete
  46. Anonymous :

    Salam.. Hee. MARA bukannya cekau darah, duit dan harta. Dan bukannya melampau sangat macam Along.

    Gini, MARA bagi duit RM30k tu, untuk yuran 3 tahun diploma kat MIAT (ni contoh) Bila dah habis belajar, akan dapat diskaun. Selalunya banyaklah diskaun nya. Dan, bukannya bayar sekaligus. Macam abang aku sekarang dulu belajar MFI, dia sekarang kena bayar RM100 je sebulan.. Kemudian boleh buat rayuan, minta diskaun lagi..

    Dan, jangan risau, masuk MIAT insha allah akan dapat 3.5 ke atas untuk setiap sem. Sebab kat sini pembelajaran sistemnya memang mesti 3.5 ke atas bagi setiap sem :)

    ReplyDelete
  47. m04 tu apa bro aiman....ada tak student kat miat tu yg spm dia 6a

    ReplyDelete
  48. pluang graduan unikl tok dpt kerja tinggi btol ke,,sebb kn more to practcal,,,

    ReplyDelete
  49. Anonymous M04 :

    Salam.. Oh, M04 tu kod course. jurusan untuk aeroplane maintenance..
    setiap jurusan ada kod sendiri.

    oh 6A? ada je ;)
    3A-4A pun ada. Jangan risau sangat. Kelayakan nak masuk MIAT tak tinggi sangat. Tetapi interview nanti yang penting :)

    ReplyDelete
  50. Eh sori2... Avionic Maintenance - M04

    ReplyDelete
  51. Anonymous Graduan UniKL :

    Salam.. Tak jugak. Semua depends pada kita jugak. Pndai belajar, pandai cari kerja, pandai interview, banyak penglibatan luar yang selain daripada pelajaran, insha allah boleh dapat ;)

    Semua peluang kerja semua ni, semua atas usaha sendiri, insha allah..

    ReplyDelete
  52. elaun yng x dpt tu ckop la tok khidpn hrian ke terlebih cukop

    ReplyDelete
  53. Kura-kura :

    Wasalam.. Hahaha.. Untuk diploma, RM630, or degree RM700

    Tu dah terlebih cukup! hahaha.. budak-budak ni je yang jenis sakan belanja sampai selalu bising duit lambat masuk haha.

    =.='

    ReplyDelete
  54. saya nk tny sy dpt twrn unikl ,,then dy sroh sya layri lman web mara tok msokkn no slip bnk,,masalh nye blia sya msok lman web tu sye x thu mana stu nk ke arh msok kn no tu,,,leh x bntu brgntung pada exprience anda dulu

    ReplyDelete
  55. aslm... :)

    bro aiman, sya lpasan SPM bru dpt twaran dri AATC dri airport ipoh untuk Skill Development Aircraft Technician Diploma (Avionics)..

    Persoalannye...
    ~baguih ke tmpat ni pda pndangan bro aiman..
    ~avionik ni lbih kpd wat kje2 elektrik n elektronik ke(pendawaian) ?
    ~tmpt ni ad 'part 147' (lesen) x ??
    ~ap klebihan tmpt ni klu na bndingkn dgn miat.. hehe

    ReplyDelete
  56. kura-kura :

    Salam. Eh, tak pernah pula alami benda ni =.='

    maaf sangat-sangat... Sebab tak pernah alami. No slip bank, masukkan dalam laman web mara? camne tuh.. no akaun cimb tu ke, die suh masukkan no akaun simb yang baru buat tu?

    ReplyDelete
  57. Anonoymous :


    Wasalam :)

    Mengenai bagus tak bagus, saya tak pasti. Seba saya sendiri pun tak pernah pergi ke sna, jadu tak tau sangat...

    Avionic is Aviation Electronic. So yes. Elektrik dan elektronik la subjeknya. Cuma lebih menjurus kepada bahagian2 elektrik elektronik kapal terbang. kalau minat elektrik memang untung dan best :)

    ada 147 ke tak, saya tak tau sangat. tapi rasanya takde. sebb yang saya tahu ada 147 ni, MAS Academy je..

    Kelebihan tempat tu pun, sy tak boleh nak jawab, sebab saya sendiri ta pernah ke sana, tengok apa cer kat sana..

    Maaf sangat2 sebab tak dapat bagi jawapan yang memuaskan =(

    ReplyDelete
  58. yup no cimb tu la,,,operator tu kte ' permhonan anda dtrima ,,sila layari laman web mara...untuk klykn',,dh masuk tpi bingung

    ReplyDelete
  59. salam bro aiman,,
    saya ni lpasan spm
    memang minat lam management
    so,nak tanya ckt sal degree aviation management uh pasal pengurusan kt airport ke mcm mane uh.
    satu lg, peluang kerja lpas habis blaja kt unikl nanti mcm mane pulak..

    ReplyDelete
  60. salam...interview dia dlm bahasa melayu ke bi..gaji minnima jurutera ni brape erk..semua pelajar uniKL ni under MARA ke..saya dah dapat tawaran UNIkl..jd,mara dah taja ke saya??? ke,,kene apply tajaan mara pulak..

    ReplyDelete
  61. Kura-kura :

    Salam.. Eh? La... Maaf saya tak tau. Sebab tak pernah alami pulak =.='

    Operator tu mesin ke orang? Kalau suara orng, bukannya komputer, try tanya dia camne. Sebab saya tak pernah pula alami nya. Dan kawan-kawan saya pun tak pernah denganr pun permintaan camni time nak masuk dulu

    ReplyDelete
  62. Anonymous Management :

    Wasalam.. :)
    Yup.. pengurusan airport la. belajar mengenai statistik, logistik, managa kapal terbang punya flight schedule n semua tu lah..

    pendek cerita, anda akan blajar macam mana nak handle sebuah airport, dari segi bisnesnya sekali dan managing the system in airport.

    peluang kerja sebenarnya banyak bergantung pada pelajar itu sendiri.. dapat ke tak, itu lain cerita. janji kita pandai belajar, pandai cari peluang, pandai gi cari kerja dan skearang pun airport memerlukan jugak orang managa kapal terbang.

    start dari bawah pun xpe ;)

    ReplyDelete
  63. Anonoymous Interview :

    Wasalam :)
    Interview dalam BM ada, dalam BI pun ada. Maksudnya apabila disoal BI, jawab BI. Bila disoal BM, jawab Bm :)

    depends pada penanya itu lah.

    Gaji engineer zaman sekarang, basic tak silap saya rm1600-rm1800..

    UniKL memang under MARA. Saudari/saudari dapat tawaran UniKL tu, diploma atau pun Foundation In Science &Technology ?

    Nanti masuk UniKL baru akan semua student apply loan MARA. tunggu dah masuk baru apply :)

    ReplyDelete
  64. interview apa yang die tanya?

    ReplyDelete
  65. assalamualaikum abg Aiman~
    ~kalau nk jd Air traffic controller, perlu keade lesen like pilot sume tu?
    ~mcm mne nk apply keje jd ATC ni?




    please reply ASAP~ sbb sye nk kena taw sama ade sye perlu ambik fizik or not...

    ReplyDelete
  66. Anonoymous Interview :

    Salam. Mula2 ada IQ test.. 30 minit, jawab 35 soalan, tak silap saya. Kemudian interview by group, mengenai ilmu aviation sikit2..

    Pastu akan ditanya kenapa nak masuk MIAT, kenapa minat aviation, then apa kita tahu pasal aviation, apa kita tahu pasal miat..

    kemudian, ilmu mengenai aviation pun kena ada sikit2.. basic2 pun cukup. theory flight control, bentuk sume2 tuh la.. biasa2 je ;)

    ReplyDelete
  67. Kia : Waalaikumusalam..

    Kalau nak jadi air traffic controller, tak perlu lesen pape.. Tapi ada lesen die sendiri. Saya tak ingat dah apa nama dia, aritu ada buat rombongan pergi sana..

    nak apply, saya tak pasti. tapi tak silap saya lah kan, die bukannya ada course ATC nih.. tapi lepas dah abis blaja nanti, mohon pada pihak DCA.. kerja kat ATC tower kat KLIA boleh, Sungai Besi boleh, Subang pun boleh..

    Maaf saya reply lambat, dan maaf sebab tak dapat bagi jawapan lengkap. Saya tak ingat sangat dah pasal air traffic controller nih, time rombongan dulu saya tau. sekarang tak ingat pula :(

    Maaf T_T

    ReplyDelete
  68. salam saya ada soaln tok dikemukakan,,hrp boleh jawab

    1.diploma elaun utk sem 1 ada ke?

    2.then klo masok degree drpada dploma kt unikl,,sem 1 ngn sem2 diabaikan x? mean x yh bljar then trus masuk sem3 tok dgree tpi still kos yng sama gk still amik degree kt unikl mcam kt ipta lain diabaikn klo dari dploma..

    3.next soaln seribu lebih yuran itu tok setiap tahun ke bayar or yurn tok 3 tahun belajar..

    4.berapa peratuskah bilngn perempuan yng beljar di unikl,,sebab nye unikl bnyk prktikal..

    ReplyDelete
  69. so, sye perlu ke ambil fizik, chemist sume tu??

    ReplyDelete
  70. so, nnt nk kena ambik jurusan ape eh?
    dlm UniKL ni ade ke jurusan tu?

    ReplyDelete
  71. Salam...sy dah dpt offer u prog FIST kat unikl..sy mmg automatik dpt tajaan mara ke kene apply? ke cuma prog dip je yg dpt tajaan mara?

    p/s:hrp sgt dpt jwb sln sy :)

    ReplyDelete
  72. Anonoymous 4 Soalan :

    Wasalam..

    1- Ada. Bila dah apply nanti, prosesnya lambat sikit. Ambil masa sampai bulan 11 (kalau apply bulan 8) atau bulan 5 (kalau apply bulan 2)

    Then nanti, bila dah diluluskan, akan dapat untuk satu sem terus :)

    2 - Yes. Tu namanya transfer kredit. Memang masuk sem 3 terus. sebab sem 1 dan sem 2 untuk diploma dan degree belajar benda yang sama. Pastikan sama course la ;)

    3 - Ni tanya yuran pengajian ke? Kalau kat MIAT, RM5k satu sem untuk diploma, RM6.5k untuk degree. Tu semua MARA bayarkan dulu.

    Kalau tanya yang yuran untuk lain, ada. Tu bayar sendiri. Kalau dok hostel bayar RM750 (RM250 wajib + RM500 yuran hostel)

    Kalau duk luar je, RM250 je. Tu bayar setiap kali nak masuk semester baru..

    4 - Hahaha.. Lucu soalan ni. A'ah perempuan tak ramai. Especially kat kampus UniKL yang engineering majornya. Kat MIAT pun, ada brape percent je perempuan.. Kalau nak ramai, pergi UniKL yang kampus medic2, information technology n else la. konfem ramai perempuan :)

    ReplyDelete
  73. Kia :

    Ni amik time foundation ke? atau amik time SPM?

    hmm.. Kalau boleh ambil laa.. Sebab tu macam basic. Takut-takut cita tak kesampaian, at least bila ada fizik, course lain pun boleh kita ambil :)

    Hm kat UniKL xde jurusan ATC nih. Kalau nak, kena pergi DCA, tanya mereka. Sebab yang kerja ATC semuanya under DCA :)

    ReplyDelete
  74. Anonoymous Tajaan MARA :

    Salam. Hm time FIST dapat. RM100 sebulan, daripada MARA. Sikit, sebab makan dah diberi ;)

    Tak, Bukan diploma je MARA bagi loan. Degree dan FIST pun dapat. Cuma semuanya berbeza jumlah mengikut level dan jurusan yang diambil :)

    ReplyDelete
  75. a'ah, sye still SPM..
    wait, DCA tu ape?

    ReplyDelete
  76. kia :

    oh still SPM. banyak lagi masa untuk milih n mikir ;)

    DCA stand for Department of Civil Aviation.

    dorang syarikat yang control bab2 airport, kapal terbang, helicopter n airway.. dorang control malaysia punya bab2 udara ^_^

    ReplyDelete
  77. bang,, apa beza diploma engineering technology in helicopter maintenance dengan aircraft maintenance in manufac ,com , avionic smue tu...plezz

    ReplyDelete
  78. pengajian kat mata aviation ok x? Dr segi pelbagai aspek,,
    Mcm x ramai org tau je,,
    nak unikl ,,tp x dpt kputusan lg,,
    still tggu untuk interview,,

    -rezi-

    ReplyDelete
  79. aslmmualaikum..

    sje na myemak jp.. :)
    na tye ni.. kalau bidang..
    DIPLOMA TEKNOLOGI PENYELENGGARAAN KAPAL TERBANG
    dari ADTEC Shah Alam..

    -agk2 ok x course ni utk keperluan pekerjaan skg..
    -mcmne jenis2 kerja 'penyelenggaraan' ni..(best ke)..
    -agk2 bole x smbung ke bidang avionik kt miat utk wat ijazah nt..

    *mtx tulun jwp ane yg buleh jer.. x pkse.. ;)

    ReplyDelete
  80. slm,
    sebelum tu , sory saye jadikan blog awak ni stage untuk tanya pasal aircraft..
    nak tanya...
    *kolej tafe sekarang ni da dpt ranking ipt aeeonautik no.1 ke kt malaysia ni..?
    * kalu saya trpaksa pilih antara MIAT atau TAFE.. yg mana lagi mndatangkan faedah pada saya dri segi pembelajaran..
    *agk2 susah tak , klu nak lulus ujian untuk dapatkan LAE...

    ReplyDelete
  81. Zain :

    Salam.. Yang helicopter maintenance tu, belajar semua pasal helicopter la, daripada segi enjin, rotor (kipas) n semua pasal helicopter.

    Kalau aircraft maintenance, belajar dua2.. helicopter dan kapal terbang. untuk avionics, tu blajar sistem elektrik. composite, belajar pembuatan bahan2 aircraft. kalau manufacturing pula, proses membuat nya.

    tapi rasanya MIAT sekarang, tak xde dah jurusan aircraft maintenance. tu diploma lama. sekarang yang ada ialah avionics maintenance, aeroplane maintenance dan helicopter maintenance.

    ReplyDelete
  82. Rezi : Kalau MATA, saya tak tau sangat pasal MATA. Maaf sangat2..

    tapi apa yang saya boleh cakap, cuma UniKL MIAT ni banyak praktikal di hangar dan workshop. Kebanyakan barang2 ada kat bengkel. Tu je yang saya nampak kat MIAT nih.

    ReplyDelete
  83. Anonymous dapat Shah Alam :

    Waalaikumussalam :)
    Hmm.. Rasnya ok. Sebenarnya tempat mana pun ok. Cuma yang nak buat lesen LAE tu yang susah. Dari segi peluang pekerjaan, jangan risau sangat. Bila ada lesen, berebut syarikat nak nanti. Tu don't worry.

    Kalau nak sambung MIAT untuk degree, ok. Boleh je. Xde masalah pun. Asalkan apply lah. Dan, make sure ada kabel kat miat, baru strong skit nak dapat hehe.. Tapi ok je. Boleh je orang luar nak masuk buat degree kat MIAT :)

    kerja penyelenggaraan nih, kerja nya macam mekanik. Tau? Pomen kat kedai kereta tu, Ha tu lah kerja kami. Bezanya kami repair/maintenance/servis kapal terbang, bukan kereta.

    Depends pada kos la. Ada yang kapal terbang, ada helikopter.
    Tu yang jenis enjin2...

    Kalau avionics, blajar maintenance juga, tapi dari segi elektrik. Macam aircond, navigations system, radar, komunikasi, lighting dan letrik2 lain :)

    ReplyDelete
  84. Anonymous TAFE :

    Salam. Xpe saya tak kisah nak tanya apa pun, tanya je. Insha allah saya cuba terbaik untuk jawab :)

    Mengenai TAFE dan MIAT tu, saya tak boleh nak bezakan sangat. Sebab saya pun tak pernah blajar TAFE, so saya tak tahu menahu sangat nengenai TAFE nih.

    mengenai dapat ranking no 1 tu pun, saya tak tau pape. Maaf ;(

    Mengenai lesen LAE tu, mana2 ambil pun susah juga. Dia bukan depends pada universiti, tapi pada DCA, authority yang contro semua perihal aircraft kat Malaysia ini ,dari segi LAE, kertas kerja, airways dan sebagainya.

    Susah tu memang susah. Kena blajar la :)

    ReplyDelete
  85. Bro Aiman Amri.
    Nk tanye sikit. saya dh apply dkt miat. nk tau pasal lesen. saya apply utk dip. nk tanye lg elok smbun deg. ke tk?
    and lesen tu dpt skali ke?
    kalau nk diikut kn dip. + deg. dh 7 tahun. lesen lg? mmg lame mcm ni ke? perlukan nasihat. tq

    ReplyDelete
  86. Bro Aiman Amri.
    Nk tanye sikit. saya dh apply dkt miat. nk tau pasal lesen. saya apply utk dip. nk tanye lg elok smbun deg. ke tk?
    and lesen tu dpt skali ke?
    kalau nk diikut kn dip. + deg. dh 7 tahun. lesen lg? mmg lame mcm ni ke? perlukan nasihat. tq

    ReplyDelete
  87. bro aiman.
    saya dh apply for miat.
    nk tanye saya apply for dip.
    lesen tu skali ke? bile kite dpt?
    kalau diikut kn dip. + deg. dh 7 thn. lesen mcm mane? perlukan nasihat. tq

    ReplyDelete
  88. em,,macam mana pulak dengan admal aviation college ?
    Die tulis kerjasama dengan unikl,,peluang pekerjaan pon sama jugak ke ? Pinjaman ?
    Admal aviation college ni tak kena interview,,terus dapat intake,,

    -rezi-

    ReplyDelete
  89. Anonymous 7 Tahun :

    Salam.. Hm. Dah apply untuk diploma eh?

    Pendapat saya, tak sambung degree.. Setelkan diploma, kemudian setelkan lesen. Sebab dalam aviation ni lain sikit. Orang ada diploma ke, master ke, PhD ke, degree ke, gaji sama je bile kerja dengan live aircraft ni. Yang penting lesen.. Tapi bukanlah maksudnya tak yah ada degree langsung. Takkan la nak kerja dalam hangar sampai tua bangka kan? So, buat la degree or master tu time dah kerja nanti. Buat part time sudah lah ^_^

    Plus, sekarang, insha allah buleh buat diploma sambil buat lesen. Sedang dalam proses MIAT dengan DCA :)

    ReplyDelete
  90. Kalau tk asing eh for nk hbis kn dip. and nk buat lesen?

    ReplyDelete
  91. And mane lg elok MIAT, APR or MATA?

    btw saya ijul/Anonymous 7 Tahun. ;)

    ReplyDelete
  92. Anonymous : hah? tak faham soalan

    ReplyDelete
  93. Ijul/Anonymous 7 tahun :

    Saya nak cakap mana elok, alamak. Tu bukan kepakaran saya. Sebab saya tak pernah ada kawan, and tak pernah pergi pun APR n MATA ni..
    maaf eh

    ReplyDelete
  94. slm ..
    Na bertanya..
    Selain drpd avionik, maintenance n else..
    Na tanya pasal bidang MRO..
    *ap kelebihan bidang ni drpd bidang lain..
    *bidang ni memenuhi keperluan semasa ke skg ni..?
    *pada pendapat aiman, mcm mana course MRO ni.. susah ke?

    :)

    ReplyDelete
  95. Anonymous MRO :

    Wasalam..

    MRO? Maintenance Repair and Operations ke?

    Ini la yang ditawarkan kat miat.. semua yang avionics, helicopter dan aeroplane maintenance, ni semua MRO la

    ReplyDelete
  96. slm.
    _Q_
    -susah ke nak buat/lepas LAE ni ?
    -kalau tak buat LAE, tp ada dip shj, mcm mana pluang pekerjaan nya nt?
    -kalau tak ada LAE , tak boleh masuk/kerja dengan MAS ke ?
    -belajar bidang aeronautik ni mencabar ke ?
    -kalau blajar course avionik, byk kira2 math ke?
    -kalau dah ad asas elektrik elektronik, agak2 mudah tak nak bawak bidang avionik ni?

    Thx .. 8)

    ReplyDelete
  97. salam aiman.
    Saya ijul.

    Apr offer TAME course which is 4 years.
    After that take all the exam and get the LWTR.
    Right?
    Then must work for how long to get the exam to be a LAME?

    ReplyDelete
  98. Anonymous Q :

    Wasalam..

    - Susah ke tak, itu depends pada individu.. Rajin belajar, rajin usaha, dapat la insha allah ;)

    - dalam aviation, tak kira la diploma ke, degree ke, master ke, phd ke, tapi bile masuk kerja dengan live aircraft, semuanya setaraf.. semuanya akan jadi technician/mechanic.. but once bila dah jadi LAE, itu yang membezakan nanti. sebab tu semua orang target nak jadi LAE cepat2..

    - nak masuk syarikat apa pun boleh.. kalau betul2 hebat lah. selalunya boleh , tapi kebelakangan ni susah skit. sebab technician/mechanic dah ramai sangat dah.. kalau jadi LAE, insha allah mudah je masuk syarikat mana2.. sebab tengah demand.

    - amik course ni, mencabar juga. ye la subjek apa yang tak mencabar kan? Tapi, kalau rajin usaha, ok je sebenarnya :)

    - avionic, ada la juga matemetik. tapi banyak elektrikal punya matematik la.. main2 formula semua tuh :)

    - kalau dah ada asas electronic lagi bagus! kelebihan besar tuh :)

    ReplyDelete
  99. Anonymous Ijul :

    Oh.. if im not mistaken, selalunya kerja kumpul logbook 2 years je, kalau dengan APR.

    normally 5 years. tapi sebab camne entah aku pun tak pandai nak explain, jadi 2 tahun je

    ReplyDelete
  100. Assamualaikum,

    Sy stud MIAT masuk br msk sem ni. Nak tanya awak knl x siapa AirAsri.com tu pnye admin? Saya nak sgnt jumpa dia.

    Bukan apa nak ucapksn terima ksh. Saya dah tanya org2 dan faci mase sy orentasi sume tahu blog dia tp xknl. Ade tu knl tp xnak bgtau sbb dia kate Asri xsuka identiti dia kene expose dan dia xnak org tahu dia siapa.

    Sy knl awak sbb awak ni JPM kn? Sy pn xtau Asri tu dah grad ke atsu still kat MIAT tp mase sy interview, panel interview tu bukak website dia dpn sy dan tanya "awak baca blog ni tak, klo bca sy tanya suma dr sini" dan alhamdulillah sy dpt jawab.

    Sy dh PM dia kat blog tp dia kate cukup ucapkan terima ksh shj tp klo blh sy nak jumpa sbb sy sngt bersyukur kerana semua komen dia di blog n Fb banyk membantu.

    klo awak kenal awak tlg kirim slm dan kata bdk pompuan sem 1 aeroplane yg PM dia kata nak jumpa tu kirim salam dan ucap tima ksh.

    ReplyDelete
  101. Btw ijul dpt offer DTS? Is it ok?

    ReplyDelete
  102. Asmekom,

    Klau bleh, sya nak tanye sket...Sya bru dpat intebiew dalam bidang dip. avionik...Rse-rse apa agaknye beza bidang tue ngan dip. penyengaraan pesawat?...Sya time SPM dlu ambik Mekanikal (Sek. Teknik)...Dengar-dengar bidang yg sya dpat tue byak gna asas Elektrik Elektronik...Yng Mekanikal lak byak digunakan dlam dip. pnyegaraan pesawat ke...

    Rasa nyesal plak plih avionik ni..hehe

    ReplyDelete
  103. Nurul :

    Waalaikumussalam.. haha. Airasri. Memang sangat famous :)

    Banyak membantu pelajar2 MIAT, especially juniors ^_^
    Insha allah.. Kalau dia ingin jumpa. Dia pun ingin merendah diri, jadi saya tak boleh paksa :)

    ReplyDelete
  104. Ijul :

    DTS? Apa tu? Maaf la, tak pernah dengar pula.. Share skit :)

    ReplyDelete
  105. Anonymous Asmekom :

    Waalaikumussalam...

    Eh awak terbalik dengan saya.. Hahaha.. Saya minat elektronik dan elektrikal, tapi sekarang saya ambil jurusan Aeroplane Maintenance.. Enjin2 semua..

    Tapi jangan risau la. nanti ketika nak ambil lesen, boleh je nak tukar. Macam sekarang saya jurusan enjin pesawat, tetapi untuk LAE nanti, tima nak ambil lesen, saya ambil Avionik. Tiada masalah pun :)

    ReplyDelete
  106. http://www.dilog.com.my/

    -ijul

    ReplyDelete
  107. perlu buat ap2 bayaran ke untuk ambil modul easa?

    ReplyDelete
  108. salam
    nk tanye...
    sy apply unikl,foundtion sci n tech engineering...dh dpt surat twawrn tpi dy xckp kt mne blajar...

    mmg yg dpt fist tu automatik pergi KolejMara K.Nerang ke??

    lagi stu...klau sy dh hbis fist tu,nk apply mimet bley x?klu boley,pastu sy dpt intebiew,tapi WHAT IF lets say klu sy xlepas intebiu 2,bley apply uni laen2 x??(kt ipta ke,?? laen slain unikl...)or adakh sy mnganggur dgn foundtion cmtu je??
    hrp bntu sy,mkasih,,thniah 10a.sy 7 je..kah3

    ReplyDelete
  109. aiman...saya baru dpt interview..tp x state pun diploma ape..

    tp ms apply dulu,sy apply FIST,aeroplane maintenance n avionic maintenance..

    memang lepas interview baru diorang bagi course ek?

    lg satu..susah x soalan ms interview nnti??
    iq test lak?
    nervous la skrg ni..

    tq.. :)

    ReplyDelete
  110. Anonoymous Dilog :

    WOW.... Dorang ada Part 147!!! Better than MIAT it seems!! Senang la nak buat LAE lagu tuh.. *Jeles*

    ReplyDelete
  111. Anonoymous EASA :

    EASA kat MIAT ada dua jenis.. ada yang full time, ada yang part time (modul sahaja)

    full time tu leh dapat loan MARA, semua sekali RM80k..
    Kalau modul sahaja, maka RM7k untuk keseluruhan, tanpa FAIL...
    n yang modul shaja tuh, bayar cash.. xde MARA

    ReplyDelete
  112. Anonoymous nak MIMET :

    Wasalam. Hm rasanya FIST kat kuala nerang la tu.. takde tempat lain dah.. Tapi minta call UniKL untuk konfemkan tau..

    Nak masuk MIMET lepas foundation, boleh je.. degree nanti la, lepas setahun foundation..

    Dan soalan mengenai last tuh, unfortunately, tak boleh.. Tak boleh masuk IPTA.. sayang kan? kalau dah ke foundation UniKL, maksudnya kene masuk UniKL jugak degree nanti..

    ReplyDelete
  113. Anonoymous FIST :

    Wasalam.. Eh? Boleh ke minta FIST, dan diploma MIAT serentak? Bukan ke time apply, die suruh pilih siap-siap, sama ada nak Foundation, ataupun Diploma?

    Sila konfemkan betul2.. Bahaya kalau bab2 main sistem ni.. Takut salah dalam sistem pula.

    ReplyDelete
  114. n lagi satu, kos akan dapat terus sebelum interview.. maksudnya pergi interview tu, untuk kos yang kita minta..

    sila konfemkan secepat mungkin.. bahaya lewat2 nih..

    ReplyDelete
  115. sy anon yg awk state as anon fist tu..

    hmm..xbleh ke? tp ms apply tu xde system alert pun..so sy apply la fist skali..

    sy dh recheck kt admission page..
    rupenye die dh mention kt application status tu..
    tp ms bc x clear sgt..bc detail n satu2 bru dpt catch up sbb mmg x clear die dh mention dpt g interview utk course ape..

    btw,thanx sbb suruh recheck.. :)

    ni contoh application information tu :

    APPLICATION FOR INTAKE JULY 2012
    Application Information

    NAME
    :anon
    IC NUMBER
    :xxxxxxxxxxxx
    INTAKE
    :
    MAY 2012 (Foundation)
    JULY 2012 (Bachelor/Diploma)
    PROGRAMME APPLIED
    :
    1. M04 - DIPLOMA OF ENGINEERING TECHNOLOGY IN AVIONICS MAINTENANCE
    2. E01 - FOUNDATION IN SCIENCE AND TECHNOLOGY - ENGINEERING
    3. M06 - DIPLOMA OF ENGINEERING TECHNOLOGY IN AEROPLANE MAINTENANCE
    SUBMISSION DATE
    :
    22-APR-12
    APPLICATION STATUS
    :
    SELECTED FOR INTERVIEW. (M04)
    Please click here for detail or call directly to UniKL MIAT: 03-87688487 (Puan Norlaila Ahmad)

    p/s : we born on the same day n year.. :p

    ReplyDelete
  116. Anon FIST Diploma :

    Waaahh... Tahniah! ^__^
    Semoga berjaya la interview ye. Good luck :)

    *eh, 15 november 1992 jugak ?? :)

    ReplyDelete
  117. susah interview ek?
    n thanx 4 d wish..

    ye..same day n year..sy @3.25pm..haha

    :)

    ReplyDelete
  118. salam nak tnye , dip information teknolgy dekat (MIIT) oker ke ehh ? mahai takk yuran dye ?

    ReplyDelete
  119. Anonymous Birthday Sama :

    Insha allah.. kalau betul-betul konfiden, tak susah pun ;)
    Janji kene tunjuk yang kita ni hebat, kita ni konfiden abis ^_^

    oh, saya 10.30 pagi tak silap :P

    ReplyDelete
  120. Anonymous MIIT :

    Entah.. tak pasti la.. Sebab takde kawan kat sana.
    Yuran mahal tak mahal tu, MARA kan ada~ =)

    ReplyDelete
  121. salam bro Aiman Amri XD,,nk tnye skit,,

    1-btul ke yg blom ade sorg pun graduate MIAT yg berjaya jd LAE??
    2-knp students yg graduate MIAT still lg mnunggu utk amek lesen,,ape status MIAT utk lesen DCAM part-66??
    3-brp lme seseorg pelajar utk brjaya mnjadi LAE/dpt lesen klo msk MIAT??
    4-MACAM MANA PATHWAY nk jd LAE ni..

    -saya risau jika msk ke miat hanye blaja utk mnjadi jr tech,,last2 g ke APR or DILOG gak utk wt lesen.
    -tp mmg nk sgt msk ke MIAT.(sbb MIAT ni U)
    -klo pe mklmt yg sya dpt ni salah TOLONG btul kan.

    DILOG or MIAT..which one is better??
    somebody,,help me to find the true,,=)

    ReplyDelete
  122. Anonymous :

    Wasalam... orite.

    1 - mana ada. dengar cerita mana pula ni. Ramai je graduan MIAT yang dah jadi LAE. yang dah siap kerja AirAsia gaji rm12k pun ada dah.. xkan lah xde langsung LAE =.='

    2 - sebab MIAT belum dapat aproval untuk part 147 (training school) so tak boleh amik lagi DCM part 66

    3 - masuk MIAT cume blaja diploma or degree. xde kaitan dengan lesen. nak buat lesen, itu usaha student tu sendiri untuk buat brape lame, rajin ke malas, fail ke lulus, semua student sendiri. bak kata Dean kat miat nih, kamu masuk MIAT kami tak janjikan lesen, tapi kami janjikan untuk buat anda bersedia untuk buat lesen

    4 - macam mana? ada dua. DCAM part 66 ataupun EASA (lesen UK).. kalau dulu ada BCAR, tapi skrg dah ada DCAM.. kene buat modul (lebih kurang 12-13 paper) dah lulus sume, kene gi working experience 2-5 tahun (byk jalan/cabang)

    kemudian pergi training/course work untuk certain specific aircraft model, under certain airline company.

    nak jadi LAE bukan senang.. bukan sembarangan orang leh jadi LAE..

    depends pada saudara/i la nak masuk mana.. nak cakap better, tiada jawapan untuk soalan itu. sebab sy tak pernah blaja kat DILOG, mana saya tahu camne exprience sana.

    ReplyDelete
  123. oh,,agk2 ble MIAT akan dpt aproval utk part 147 ni?
    dan klau MIAT da dpt aproval,,boleh la ambil DCM part 66 ni kt MIAT?

    ReplyDelete
  124. salam bro..
    kos elektrikal ada lesen ker??

    ReplyDelete
  125. Anonymous :

    Tak pasti la.. Sebab bukan senang nak dapat 147 ni. sangat kompleks dan panjaaaaanng procedure die..

    Yes. lepas dah dapat approval baru la boleh ambil DCAM Part 66 kat MIAT

    ReplyDelete
  126. Naim :

    Wsalam. Ada. Avionics Maintenance ada LAE juga. Under B2..

    Kalau enjin2, B1

    ReplyDelete
  127. Assalamualaikum bro..nk tnya..klau diploma heli mainteence pasto pg ke dgree aircrft maintenence bleh ke??

    ReplyDelete
  128. Assalamualaikum bro..bleh ke kta ambik heli mntnence engineering psto smbung dgree aircrft mntnence engineering??klau dari miat diploma smbung dgree prlu interview lagi ke??

    ReplyDelete
  129. Anonymous Diploma Degree :

    Waalaikumussalam ;)
    Boleh. Tak de masalah ;)
    Nanti dapat belajar dua benda. Helikopter n Kapal Terbang ;)

    ReplyDelete
  130. Anonymous Helikopter Kapal terbang (lagi?) :

    Waalaikumussalam.. Boleh2.. Takde masalah. N yes, perlu interview lagi. And, boleh transfer kredit setahun tak silap saya. Nanti degree tu 3 tahun je. Daftar je terus masuk Semester 3

    ReplyDelete
  131. Salam Aiman Amri,
    saya nak tanya ,

    1- apa beza Diploma in Aircraft Maintenance Technology (Avionics) dengan diploma of engineering technology in avionics maintenance?

    sebab hari tu saya pergi interview utk kos aircraft maintenance and Alhamdulillah dpt tapi dpt kos engineering tech in avio maintenance pulak. adakah dua2 ni bnda yg sma atau berbeza? saya check dkat website unikl miat mcm lain je. kalau lain, apa perbezaannya?

    2- saya dpt intake jan 2013,tapi boleh tak kalau saya nak appeal utk masuk intake july ni? lagi cpt msuk lg bagus heheh

    3- kalau msuk miat confirm2 dpt mara ke? ayh saya kata ada elaun betul kah?

    hope saudara Aiman Amri can reply asap.. thank u =)

    ReplyDelete
  132. Wassalam, Yasmine

    1 - Serupa.. Bezanya, yang DAT tu, diploma lama. Belajar 3 tahun 6 bulan. Berbanding Avionics Maintenance, belajar 3 tahun sahaja. Tetapi sekrang dah tiada diploma la, sebab tu saudari dapat avionics maintenance. itu diploma baru. Diploma lama sudah dilupuskan..

    2 - Boleh. Try la buat. Kalau dapat lagi bagus. Julai ini, saya yang akan handle Orientasi juniors haha.. Januari 2013, saya dah tiada di MIAT.

    3 - Insha allah.. Andai kata parents tak kena black list MARA, so insha allah boleh dapat :)

    dan untuk elaun tu, hanya untuk students yang kalau kita gaji ibubapanya setahun, tak melebihi RM120k setahun.. Elaun MARA, untuk diploma, RM630. Kalau degree, RM700

    Semoga membantu :)

    ReplyDelete
  133. assalamualaikum..nak tnya ni sya ada apply unikl pastu dah hantar permohonan..pastu bru prasan ada silap isi keputusan spm sbb sya spm format lama tak pkai a+ a-..sya a1 a2 camtu..kt permohonan tu smua format baru so sya tersalah isi..pastu dah tak boleh nak tukar dah..dan sya dapat diterima..tapi sya tak terimalah sebab itu pkai keputusan yang salah..so sya ingat nak apply balik la yang next permohonan tu..tapi tak bole nak buat permohonan baru sebab nama sya dah pernah didaftarkan..knapa mcm tu..bila kita tak terima selepas dari tarikh akhir untuk terima diorang tak cancel ke tawaran tu..skrang ni sya tak boleh nak apply balik..so cmne tolong2

    ReplyDelete
  134. ooo..ic.
    okay2.. saya dah appeal utk intake july ni. kalau ada rezeki berjumpalah kita ya .
    x sabar rasanya nak blaja kat sana. heheh

    oh, one more question. buku2 utk avionics maintenance mahal x harganya? um, kalau2 ada kwn2 saudara Aiman sudi nak jual buku2 itu boleh la saya beli.. haha. saya dgr mahal buku2 dia kat sana. mana tau boleh dpt second hand ke murah skit la kot. lol

    terima kasih bnyk2 sbb sudi melayan soalan tahpape saya ni. =)

    ReplyDelete
  135. Anonymous Apply 2 Kali :

    Waalaikumussalam.. Hm berkenaan ini, sangat menarik. Tak pernah jadi kepada saya. Tapi, nasihat saya, kalau perkara berkaitan sistem ni, sila hubungi/call pejabat UniKL.. Hari tu minta UniKL apa?

    Call unikl tu, kemudian minta diorang setelkan. Saya pernah terjadi salah isi juga. Dan saya perlu call dorang, untuk bagitau semua perkara saya. tapi bukan hal macam ni lah..

    Maaf saya tak dapat tolong. Tapi cadangan yang saya boleh propose, call dorang la.. Seriously membantu :)

    ReplyDelete
  136. Yasmine :

    Bila appeal? Result dah dapat ke? Setahu saya, untuk intak July ni bukan ke dah confirm, dan list nama dah ready semua dah kan? Ye lah, dah nak dekat tarikh daftar dah pun.. Xpe, doa la dapat tu :)

    kot2 tambah last minit..

    Oh mengenai ini.. Yup. MAHAL. Hampir RM700 untuk 3 buah buku, direct daripada syarikat aviation. Avionics ke, Aeroplane ke, Helicopter ke, buku sama je.. Jadi nasihat saya, time pendaftaran nanti, time die suruh kita pilih buku mana kena pakai, bagitau die siap2, cakap yang dah ada buku.. Tak nak beli dengan MIAT. Cakap dah ada senior bagi (sepupu ke, kawan ke, ikut lah)

    Kemudian nanti time kelas, just fotostat daripada buku asal (pinjam kawan yang beli) untuk kulit luar fotostat warna. Setel... Tak sampai RM100 untuk 3 buku tuh..

    Tapi kalau nak ori juga, beli la ori haha.. Hampir RM600-RM700 juga semuanya..

    p/s:
    Takpe. Mana ada soalan yang tahpape. Semua soalan wajib di jawab, kalau itu menjadi persoalan. Harap2 membantu :)

    ReplyDelete
  137. sya mntak msi..so kna call msi lah mcmni..harap2 ada kosong lgi..takut dah penuh je..mcammna ye layanan diorang kalau call..diorang marah2 tak ke ok je

    ReplyDelete
  138. saya submit last week. kalau ada rezeki saya dpt la. kalau x, takpe saya msuk intake jan je. saya mncuba je. kalau dpt Alhamdulillah la.

    whoa, boleh tahan gak harga buku dia. msti spesis import pnye ni. trima kasih sbb bagi tahu psl photostat tu. boleh la save skit duit nnt.

    terima kasih2 bnyk ya sbb sudi jwb soalan saya. sgt2 membantu. maka terjawablah sgala persoalan yg dah lama bermain di kotak fikiran haha..
    thank u so much. =)

    Assalamualaikum

    ReplyDelete
  139. Bro aq nak share something la kat korang..
    kat Malaysia ni currently training school y dah approve under new regulation ( DCAM PART66 ) cume METC(dilog) n MAS je...
    org byk xtaw...
    MIAT cume bg degree n diploma...
    lesen kne usaha sndiri nak dapat..
    n experience kat AMO y miat amat susah nk dpat mmandagkan MAS dah ade bdk METC skrang...
    aq nasihatkan crilah training school y btul2 fokus tuk dptkan lesen...
    xpayah la nak bazir mse buat diploma or degree bgai klau last skli lesen pon xdpt...
    aq dah wat research ttg training school y btul2 wat korang mudah nk dpt esen sbb vision lebih jelas..

    1. METC ( DILOG )
    2. APR

    2 ni jela y skrg brade dlandasan y tepat tuk dpt lesen...
    sory r bro..ko jgn pdam plak comment aq ni...
    ksian org lain yg xtau ape2 ttg aviation ni...
    aq dpat tau gak rmai bdk2 y dah de diploma MIAT bljar blik kat METC sbb sijil xlaku...
    Bkak la laman web DCA bce ttg guide tuk dapat lesen kat Mlaysia ni..
    bce AN1101..
    aq tau smue bnde ni sbb tu aq ckp..
    paper air legislation smue aq dah amek...
    bkn aq nak buat pandai...
    klau ko nk tlong orang mlayu sesama bangsa n agama so jgnlah delete comment aq ni...
    spe2 nk tnye aq tnyelah aq bleh explain pe y korang kurang jelas...

    ReplyDelete
  140. assalamualaikum bro..kelab music ada x kt sne??kmudahan hostel dkat miat mcm mne ok??blik dye ok x??tnang untk study??ce cite..:D

    ReplyDelete
  141. Anonymous MSI :

    Eh kalau takut dorang marah, memang tak jalan laaa...
    Tak perlu nak takut2 :)

    Kang nanti nyesal kemudian hari

    ReplyDelete
  142. Yasmine : Waalaikumussalam... Alhamdulillah sekiranya ada persoalan lagi tanya je lah :)

    Semoga bermanfaat :)

    ReplyDelete
  143. Anonymous :

    Salam.. Terima kasih atas informasi tu :)
    Aku dah tau la benda tu. Dan aku pun dah ambil airleg. Yang junior2 ni, tak da sape pun kata masuk dapat lesen.

    Dean sendiri pernah cakap :
    When you enter MIAT, we did not promised to give you license, but we promise to prepare you for it.

    Eh tak pa pe lah. buat apa aku nak delete. bukannya da komen menghina sesiapa ;)

    Dan lagi satu, nak komen apa pun boleh.
    Tapi please jangan sesekali kata masuk belajar Diploma atau Degree tu ialah satu usaha yang bazir masa. Please jangan cakap macam tu. Semua tu ilmu, dan kita sebagai orang Islam jangan sesekali cakap menuntut ilmu tu satu perkara yang membazir masa. Tu je aku mintak. Ok :)

    And one last thing, kalau ada lesen, tapi xde diploma or degree, takkan nak kerja hangar sampai tua. mesti lah dah umur meningkat nanti, nak kerja dalam pejabat kan?

    Just my opinion ;)
    Aku bukannya nak kerja hangar sampai dah bangka. Dan lagi satu, diploma dan degree atau master PhD, kan itu satu level pendidikan kita. walaupun bukan faktor wajib untuk aviation, tapi tu still satu usaha kita untuk menuntut ilmu.

    pendek kata, nak buat diploma degree buleh, tak nak buat pun boleh. Just jangan kata bila buat tu membazir masa. Ilmu tu benda pertama Allah turunkan kat bumi ni pada Rasulullah kita

    Wallahualam.. Saya pun masih noob, seruan untuk saya juga :)

    don't worry, aku tak delete la. Dan kalau ada juniors yang cuba approch untuk tanya, harap boleh tolong mereka ok :)
    Terima kasih...

    ReplyDelete
  144. Anonymous Kelab Muzik :

    Alamak takde la bro hahaha.. Tapi budak-budak ni main sendiri ada lah, pergi jamming ke ape semua. Hostel pula boleh la selesa, tapi internet la kurang sikit. hahaha.. biasa la tu, semua universiti malaysia majoriti masalah internet. belum capai tahap negara maju lagi :)

    Tenang study ke tak, depends pada kita jugak haha..
    jangan buat alasan tak nak study sudah. Mana-mana pun buleh study kalau nak :)

    ReplyDelete
  145. kan first sem xbleh bawak knderaan kn??cmne la nk kluar dri cmpus klau nk pg mna??kluar masuk cmpus strict x??ada had limit ke??

    ReplyDelete
  146. Anonymous :

    Salam. Tak boleh. Tetapi tak mengapa. Nak kluar masuk rasanya ok je. Moto boleh bawa :)

    Keluar masuk tak strict sangat. Yang penting ada stiker kampus. Baru mudah. Stiker tu boleh dibeli time hari-hari tertentu. Selalunya akan diumum bila ada buka jual stiker

    gate tutup dari pukul 12-6 pagi.. Lain-lain, bebas~

    ReplyDelete
  147. Assalamualaikum. .
    Tumpang tnye,klu da amik dip then nk smbung degree msti kne amik FIST dlu ke??
    Sory kurg pham psal bab2 nie..

    ReplyDelete
  148. Anonymous : Diploma Degree FIST

    Waalaikumussalam.. Eh tak payah dah la. Kalau dah habis diploma, terus sambung degree je. FIST ni untuk budak2 pas SPM yang xde diploma langsung..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bro..nk tnye psal diploma of aircraft maintenance(manufacturing)..bleh explain kn sket x psal course nie??

      Delete
  149. salam aiman..

    nk tnye ckit...sy dh apply utk jun ni..n dpt g interview..tp ats sebab yg x dpt d elakkn..sy x attend interview..
    soalan sy..klau sy apply utk jan 2013 nnti..still dpt ke?

    thanx.. :)

    ReplyDelete
  150. Salam bro aiman..
    1-segala elaun yg kte dpt mse kte blaja 2 adalah pnjaman dri mara..btol x??
    2-sy ad trbce commnt bro aiman psal pointer 3.5 ke atas..cmne tu??mksdnyer da mmg sstem dier ke??mntk tlg bro aiman explain kn sket..(refer march 28,12:41 am)

    ReplyDelete
  151. Hai :-) Kalau dapat 2A je kan, rasanya boleh tak carry course ni till the end? Physics scored D. Hahhaa tapi my passion kat Aviation ni too big. Taknak belajar yang lain. Apa pendapat Aiman?

    ReplyDelete
  152. Assalamualaikum bro..
    1-nak tanya pasal elaun yang mara bagi dekat kite tu dikire sebagai pinjaman ke?? Nanti lepas habis belaja kene bayar balek ke??
    2-saya ade bace comment bro yang psal kredit sistem 3.5 tu..maksud nyer peluang nk dpt pointer 3.5 keatas tu tinggi ke?? (rujuk march 28,12:41 am)

    Harap jasa baek bro aiman dpat jawab soalan saya..terima kasih..

    ReplyDelete
  153. Salam bro aiman..nk tnye psal elaun yg mara bg kt kte tu dkire sbgai pnjaman ke??kne byar balek ekh??

    ReplyDelete
  154. Saye salah sorg junior yg abg nk handle july nie. :)

    ReplyDelete
  155. Assalamualaikum bang...

    saya ni bakal junior bang yg akan masuk julai ni...

    nk tanya bang dh buat industrial training ke?
    dya wat pa?

    harap2 leh membantu saya dalam MIAT...
    (kursus:aeroplane maintanence :composite)

    ReplyDelete
  156. Assalamualaikum, tumpang tanya. Kalau intake January tu macam mana ? sebab dia tulis KIV for intake January 2013. Kena interview sekali lagi ke ?

    ReplyDelete
  157. Anonymous Tak Pergi Interview :

    Wah ini kes bahaya ni. Takut kena black list sebab dah diberi interview, pastu tak datang. Worst case la kalau kena black list.

    Better call pihak UniKL yang kamu minta tu, bagitau..

    ReplyDelete
  158. Anonymous Pinjaman Mara dan 3.5 :

    Wasalam..

    1 - Yes. Itu pinjaman, Nanti lepas graduate kena bayar semula. Tapi bukan bayar full pun.

    2 - Oh bukan.. Maksud saya bila kata akan dapat 3.5 ke atas tu, sebab sistem exam kat sini lain skit. Markah untuk lulus ialah 75%... Kalau dapat 74% kena repeat semula paper itu next semester.

    Jadi, sudah semestinya la student akan buat sehabis baik untuk study dan dapatkan markah yang lepas daripada level pass tu kan?

    So automatik la akan dapat pointer tinggi, dah kalau semua subjek 75% ke atas..

    Faham?

    ReplyDelete
  159. Anonymous 2A, Minat Aviation :

    Well. It's all in the past. What's important is in present and the future. Satu je prinsip saya pegang.

    Kalau benda dah minat, belajar susah mana pun, tak terasa susahnya.. Tetapi kalau benda kita tak minat, belajar senang mana pun tak terasa pun senangnya..

    Saudara/saudari dapat result yang kurang memuaskan, tetapi ini la masa untuk melakukan perubahan kan?

    Okey je, takde masalah pun kalau result camtu. Kalau rajin study, minat sangat, insha allah boleh :)

    Yakin! Yang penting, jangan belajar sebab exam semata-mata. Belajarlah sebab Allah, sebab nak tuntut ilmu :)

    ReplyDelete
  160. Anonymous Julai Intake ini :

    Wasalam. Wah! Jumpa la kita tima orientasi nanti ye~
    ^_^

    ReplyDelete
  161. Anonymous Manufacturing dan Composite :

    Wasalam. Okay sebenarnya course yang anda ambil ini diploma lama. Maksudnya anda akan ambil silibus lama. Tapi takde masalah pun.

    Beza dengan diploma baru (DET XXXX maintenance) ialah diploma lama belajar selama 3 tahun setengah. Whereas diploma baru ambil 3 tahun sahaja. Dan practical korang ialah time semester 5. kemudian masuk semester 6 korang akan masuk blajar balik. Kalau diploma baru, kami akan blaja sampai semester 5, kemudian masuk semester 6 kami akan ke practical sampai habis semster 6, dan habis la belajar. Tu je bezanya. Dan subjek pun lain la, of course. Tetapi still pada banda yang sama. Nama subjek je lain :)

    ReplyDelete
  162. Anonymous Composite, tambahan :

    Practical ini, dimana kita akan masuk mana-mana syarikat aviation yang kita pilih, masuk sebagai juniors. Belajar-belajar nak apply segala ilmu yang kita ada tu, untuk train kita untuk kerja kelak :)

    Banyak la akan buat, dan segala ilmu 3 tahun kat MIAT, buat practical semua, ini lah masanya untuk apply time kat industrial training

    ^_^

    ReplyDelete
  163. Anonymous KIV January 2013 :

    Wasalam. Cuba try call pihak UniKL MIAT. Tanya betul-betul. Kadang-kadang mereka akan masukkan for the next intake. Tapi try la tanya betul-betul, kot-kot dapat masuk untuk intake ini.

    Dapatkan confirmation daripada mereka ya?
    :)

    ReplyDelete
  164. thanx 4 the info aiman....sy dh contact admin admission UniKL...boleh reapply utk next intake..hehe..tlg doakn ye?

    ReplyDelete
  165. Assalam

    saya ingin bertanya. Saya telah mendapat intake bagi januari tahun 2013. Adakah itu satu perkara yang bagus ? adakah saya membazir selama 6 bulan menunggu intake ini ? tetapi saya amat berminat course yang saya dapat iaitu aircraft maintainance ? Terima kasih atas pendapat anda

    ReplyDelete
  166. Anonymous :

    Insha allah... Semoga berjaya! Kalau berjaya, jumpa di MIAT nanti ^_^

    ReplyDelete
  167. Norman Hakim :

    Hehe. Pertama sekali saya ucap tahniah kerana terpilih ;)

    Kedua, nak cakap ni. Kalau dah betul-betul minat, dan memang saudara nak sangat course ini, maka tak rugi lah. Sebab memang akan belajar subjek yang kita minat gila kan.. Saya faham perasaan tu..

    Tetapi janganlah buat taktau je kat rumah. Kalau nak best, pergi KLIA ke, LCCT ke, minta kerja kemas kapal terbang. Means kerja kemas2 dalam kapal terbang setiap kali landing. Cleaner la pendek kata..

    Gaji tak penting (masyuk jugak) tapi yang best tu, ialah pengalaman! Pengalaman dengan kapal terbang ^_^

    Apa-apa pun, saya cuma nak cakap, kalau minat, memang berbaloi tunggu :)

    ReplyDelete
  168. Salam, nak tanyalah kpd sapa2 yg boleh bg pandangan. Sy dpt tawaran politeknik premier & GMI yg mana satu patut sy pilih?

    ReplyDelete
  169. Assalammualaikum, nak tanya perkara lari sikit drp tajuk. Saya dapat tawaran networking di politeknik premier dan network security di GMI, mana satu sy patut terima tawaran antara dua tu..? Tq

    ReplyDelete
  170. Anonymous Poli Premier & GMI :

    Waalaikumussalam.. Jurusan apa untuk Politech dan GMI tu?
    Ikut minat la :)

    ReplyDelete
  171. Salam,

    Saya ingin bertanya satu soalan. Apakah perlu kenderaan sendiri apabila berada di MIAT nanti ? ke ada public transport. Saya sedikit risau kerana Campus Miat nampak macam berada di tengah hutan.

    ReplyDelete
  172. Norman Hakim :

    Wasalam.. Perlu.. Tetapi untuk pelajar tahun 1 (sem 1 dan sem 2) tak boleh bawa kereta lagi. Motor je boleh.

    Public transport memang xde kat MIAT, dan ya, kami kat tengah hutan T_T

    ReplyDelete
  173. mcammna nak mntak pinjaman mara? kita kena apply dlu sblum masuk mndaftar ke bila kita daftar nanti unikl uruskan

    ReplyDelete
  174. Anonymous :

    Tak mengapa. Masuk je MIAT nanti, UniKL akan uruskan ;)
    Just isi borang dan sebagainya time lebih kurang seminggu lepas daftar :)

    ReplyDelete
  175. kenapa bro tak terus buat license jea? mcm dkat APR, Malaysian Aviation TRaining Academy n othher school yg diiktiraf DCA? saya dapat tahu, ramai student MIAT keluar dari dari MIAT n sertai School aviation yg menawarkan lesen direct.Kan lagi mudah kalau mcm tu? . Apa yg saya tahu ialah, keluar dari MIAT as a technichian.saya rasa lebih jimat jika kita terus join utk buat lesen than diploma. saya tak berniat nk merendah rendah kan mane2 institusi aviation. tapi saya ingin mndapatkan kepastian. sbab utama nye ialah, ada sesetengah student MIAT akan ckp dkat MIAT kita orang buat lesen, . Tapi bila tnye ex- student MIAT yg dh abiz buat diploma , mereka kata jgn masuk MIAT, . sye bercerita mengenai course engeneering in aircraft maintanance. harap maklum.

    ReplyDelete
  176. bila ade intake lagi? 2013 january intake closed already??

    ReplyDelete
  177. Azani :

    Wasalam.. Yang pertama kena faham, MIAT ialah universiti. Bukannya training school. Jadi kena faham yang universiti ialah tempat pendidikan dan akademik. Dan kat sini ada jurusan diploma dan degree.

    Kalau nak buat lesen terus kat tempat belajar, itu bukan universiti. itu dah kira training school, macam kat MAS Training School tu.

    Itu pertama saudara kena faham :)

    Kedua, kat MIAT memang tak janjikan dapat lesen. Malah tak pernah pun sesiapa yang certified kat sini kata, masuk MIAT dapat lesen. No, tak pernah sesiapa cakap. Sebab kami semua tahu, MIAT ini ialah education place. bukan training place. Berbeza tu :)

    Kalau nak masuk tempatl ain, dipersilakan. Itu tempat buat lesen, memang dapat lesen la. MIAT, bukan tempat buat lesen, tetapi tempat belajar untuk sediakan diri sebelum pergi buat lesen.

    Dan ada ja student MIAT yang sambil belajar, dan sambil buat modul untuk lesen. bergantung kepada student tu sendiri la bagaimana.

    Bagi saya, saya tak nak macam itu. Saya nak fokus belajar dulu, tuntut ilmu dulu. Ilmu kan ayat Quran pertama yang turun. Jadi saya nak target tuntut dulu ilmu. Selepas saya dah grab diploma saya, baru la saya pergi ke luar sana untuk buat lesen. Itu cara pilihan saya :)

    ReplyDelete
  178. Tulisan cina :

    Ya, dah tutup dah. Interview pun dah habis.. Maaf ;(

    kena selalu tengok update2 kat page unikl admission (google that) la bro.

    ReplyDelete
  179. aiya.... what happens to you guys arr...

    tu laa org melayu la nih...nk belaja tp tak selidik betul2... at the end..after doin 3 yrs...come to me and ask how to become LAE like me...

    those who want more info.. email me...i will guide as i can for you guy...drop me an email at sheiro_07@me.com

    cheers

    ReplyDelete
  180. assalamualaikum..
    kalau drp mtrk for exmple mtrk n9,pas uh nk amek course miat...trus dgree..bley ke x?

    ReplyDelete
  181. Anonymous :

    Boleh. Apply lah dengan cara yang betul :)

    ada je kawan saya kat sini daripada matrik, yang masuk buat degree ^_^

    ReplyDelete
  182. Salam saudara Aiman saya baru sahaja menerima twrn miat untuk kos M06 sama spt saudara kan? Bgaimana cara belajar disana, kerana saya agak takut utk menghadapi proses belajar disana, bgai mana pula subjek2 nya . Susah tak ? Tq

    ReplyDelete
  183. Wasalam... Maaf terlambat baca. sibuk dengan orientasi. belajar di sini satu je tips nye..

    kalau fokus dlam kelas, insha allah ok :)
    Dan paling penting byk buat latihan..

    blaja tak susah. yang susah kalau dok melangut benda lain, sibuk pelik2, pastu tak bukak buku, so jadi susah la..

    apa2 pun, meh la join kami :)

    ReplyDelete
  184. salam...saya lepasan spm..trial xde la bagus mane..ada peluang x nk masuk miat nie mmg minat gile2 course Diploma in Aircraft Maintenance Technology (Avionics)..layak x??

    ReplyDelete
  185. salam,saya x phm lg flow nk masuk ke MIAT ni bleh terangkan x, start lps SPM then matrik or ASASI then ape ? kalau result gempak still sama ke jalan dgn prg yg cukup makan ke ?

    ReplyDelete
  186. Anonymous 1 : Wasalam.. Ada je peluang. Masuk la dengan result SPM. Minimum jangan fail subjek-subjek penting macam BI, BM, Maths.. Tu je ;)

    Layak je.. apply la dulu, dan tengok minimum rqeuirement yang dia nyatakan

    ReplyDelete
  187. Anonymous :

    Wasalam. Masuk MIAT ada dua jalan yang boleh dapat. Pertama, masuk terus lepas SPM, untuk buat diploma.

    Kedua, pergi buat founfation UniKL dulu.. lepas dah setahun, apply masuk MIAT untuk buat degree. Kene bersaing dengan budak foundation lain juga, sebab tima ni, semua foundation unikl buat serentak. cuma bile masuk degree nanti baru lah akan berpecah, setiap kita pergi ke unikl mana satu.

    ReplyDelete
  188. Assalamualaikum Aiman
    saya gembira anda gembira dgn bidang yg anda ambil.
    izinkan saya link entry anda ke entry saya berkaitan prosedur mohon MIAT ye.

    ReplyDelete
  189. Waalaikumussalam..

    Insha Allah, silakan :)

    ReplyDelete
  190. Assalammualaikum, saudara aiman , nak tanya. Apa beza antara bachelor avionic dengan menchanc ? . Adakah dua dua course ini mmrlukan intrview? Betul kah, kalau seseorang tu dah dapat intrview, tapi tak pergi. Kemungkinan besar , tak kan dipanggil lagi ?

    ReplyDelete
  191. Nnt lps abg dah habis diploma n ambil lesen, terus ambik degree pulak ke? Lps ambil degree kan, kerja ape eh? Ape nama kerja tu? Abg skrg tgh dh hbs diploma ke?
    oh and terima kasih sbb bg byk info psl ni. :D
    -Damia

    ReplyDelete
  192. Cik Dara Sunti Gonjes :

    Waalaikumussalam.. Beza nya. avionics more to eletronic dalam kapal terbang. maksudnya, radar, komunikasi, instrument, lampu, aircond bla bla bla.. kalau mechanical, more to engine, kipas, turbine, sayap, n benda melibatkan mechanical (non electrical)

    Kedua-duanya memerlukan interview ;)

    Mengenai tak panggil dah tu, saya tak pasti. Itu perlu call UniKL MIAT untuk konfemkan. saya kurang pasti. ni no mereka

    Tel : (603) 8768 8487

    Fax : (603) 8768 8485

    ReplyDelete
  193. Anonymous :

    Ambil degree, tetapi maybe lepas dah stabil nanti kot. Maksudnya bukan lagi kalut-kalut nak buat lesen n else.. time keje pun dah stabil, ekonomi best, insha allah time tu nak buat degree part time, sekadar mahu tingkatkan taraf education :)

    sebab tak kan lah nak kerja engineer sampai tua kan? :)
    nanti mesti nak masuk pejabat juga, insha Allah..

    Sekarang sedang praktikal dan graduate jun ini, insha Allah :)

    ReplyDelete
  194. Assalamualaikum :)

    nnt lps saudara grad diploma, saudara nk buat lesen kan?
    cuba saudara terangkan mcm mne nk buat lesen ni? Sbb kt miat tak disediakan kan? Terima kasih :D

    ReplyDelete
  195. Saya nk tanya, apa beza aircraft dgn aeroplane? Ke sama je? Saya hrp abg aiman selalu check blog ni sbb saya nk tnye lg abg psl bidang ni. Thanks a lot :) semoga abg berjaya di dunia dan akhirat. Amin. :)

    ReplyDelete
  196. Waalaikumussalam..

    Boleh bagi email? Saya hantar slide pasal cara nak buat lesen :)

    atau email saya kat aimanamri92@gmail.com

    ReplyDelete
  197. Beza aircraft dengan aeroplane, aircraft ni merujuk kepada semua pengangkutan udara..

    helicopter dan kapal terbang. kalau aeroplane ni, kapal terbang je ;)

    Insha Allah akan selalu cek.. Kalau nak, search la abang kat FB. tanya kat situ je :)

    facebook.com/aimanamri

    ReplyDelete
  198. Assalamualaikum bro Aiman .
    Alhamdulillah , now preparing for the interview .So , nak tnye sikit pasal interview ;

    1. Dia memang mintak resume eaa ?
    2. Memang fully English ? Tak fluent ? hehe
    3. Interviewer dia biasa berapa orang ?
    4. 1 interview session biasa berapa lama ?
    5. Markah tuk interview dgn iQ test nnt dia total ke ? so effect laa result =(
    6. iQ test nnt dlm bentuk apa ? esei ? subject ?
    7. Soalan bonus ; Gaji tuk lepasan diploma M06 biasa berapa ? heee

    Sorry byk pulak soalannye . hehe
    RSVP . Just call me HADI ^^

    ReplyDelete

About Me

A few years ago, just like any typical SPM leavers, I jumped into an engineering field, thinking that it would suit me well, as I love Physics so much. However, due to my deep passion and intention to understand human mind and behaviour, I continued my journey into Bsc in Psychology at University of Nottingham. More About Me →

Recent Post

Random Posts