Friday, 23 April 2010

UPU vs Matrik

Confused whether going to UPU or Matrikulasi?
Can't choose your path yet?
Not enough information?

Well, I have the answer for you!
Send ON AIMAN to 54321!
^_^

Okay, let's get serious. I'm quite sure that everybody is now confused about this right? Matrik or UPU? Even I got confused about it. So, for everyone's sake, I going to give a complete information about this.

First
In term of the syllabus, it's not really different either Asasi IPTA or Matrik.. It's quite the same.. If you hardworking, then you'll score. So, I'm not go to explain about this. Both my senior from Matrik and Asasi IPTA, were talking about quite the same syllabus.

Your pointer is important. When you in Asasi, does not indicate you'll surely continue your degree in the same university. There's a possibility that you could not continue your degree at all. My advice, study! Don't do the same mistake again. If you're able to achieve 3.5 and above, GREAT!

Second
Both Asasi IPTA and matrik, will undergo same period of time. But, a little different for Asasi, the period is depends on which university do you enter. Such an example, for UIA, during the orientation, you will be taking a test called English Placement Test (EPT). Divided into two test. Writing and reading. There are 6 level. Started from level 1 until 6, then EXEMPTED.

So, your marks indicate whether your Asasi going to be 1 year, 1 and a half or 2 years. But, for for Medic, Pharmacy and Dentistry, it still going to be 2 years, no matter how good your your English are. But, don't worry. The examination does not affect your CGPA. It's only to indicate your duration in there (Note that I gave an example for Asasi UIA)

Third
The environment between Asasi and Matrik, are different. Such an example, your attire. For Asasi, it's depends on the university. Some university state that you need to wear a formal attire. Shirts, slack and leather shoes for men, and for women, I'm not quite sure. Your formal attire should be Baju Kurung right? (If I was wrong, tell me!) And remember, NO JEANS ALLOWED.

Secondly, for Matrik, you can outing on Friday, Saturday and Sunday. You are free to wear anything you like. It's not like when you're in boarding school (Baju batik). So, YIPEE~
For Asasi, it's depends on your university. (Same goes to matrik actually)

Fourth
MONEY! Both Asasi and Matrik, they're the same. RM1250 for one semester. The money will be give on 3-4 weeks after the registration day. INTO YOUR BANK. I wonder, if they give in cash, tomorrow already finished off, right? Hehe..

Fifth
So many people planning to register into Matrik first, then if they've got Asasi, they want to 'get out' and go to Asasi. Don't worry, UPU's result will come out on 1st of May. So, you'll have your time to decide, UPU or Matrik. =)

But, if your already entered into matrik, and you find out that you cannot live in there, you can make yourself like a cow and mooooove.. If you want to change into IPTA, it's free of charge. But you going to enter IPTS, you need to pay a certain amount of money to your Matriculation as a compound.

Sixth
After you finished your Asasi or Matrik, you need to do the same thing like before. (upu.mohe.gov.my) If your CGPA is quite high, then the chances to enter a university in oversea will be quite high too. So, study!

Lastly
One thing that you need to remember, set your mind to study well. Learn your mistake from before. Even I was regret because playing so much in Form Five. For this time, there will be no play play..


p/s :
For UPU,
I've said nothing about diploma.
It's only Asasi and Asasi alone..
Thanks you!

42 comments:

  1. muke beruk itu menawan hatiku~~
    haha
    so conclusion kan, kamu lebih prefer mane ea?
    tell me
    (:

    ReplyDelete
  2. beruk tu mmg hensem..
    haha..

    aku prefer asasi..
    haha..
    best skit..
    suasana U..
    malas r matrik..
    suasana skolah..
    haha..

    ReplyDelete
  3. OK..MAN TQ SO MUCH.......bagus sgt!
    bnyk sgt dpt information..hohoho...
    sgt berguna..
    huh..skarang sya nak UPU...hoho..mintak2 la dpt..UIA...:) :) Man mintak UPU katne?

    ReplyDelete
  4. haha..
    u're welcome..
    byk ke??
    byk yg korang dah tau je..
    ni cume sinopsis je..

    mintak engine, arkitek, law..
    x igt dah U mane..

    ReplyDelete
  5. banyak la..sya tak tau pon ade test2 apa sume tuh..
    pastu tak tahu plk klu pegi ipta free..klu pegi ipts kena bayar..
    pastu skang baru tahu syllabus lebih kurang sama..
    hohoho

    ReplyDelete
  6. haha info kita lebih kurang sama la :P
    tapi aiman punye version best! hehe
    akhirnya dpt gak tgk aiman punye version haha
    bagos2 :)

    ReplyDelete
  7. sya : oh ya ka..
    bagus2.. skrg dah tau kan..
    so, sebarkan le..

    teatime : hmm.. seronok tgk versi man pulak..
    wahaha..
    mahal nih..
    a'ah ek..
    lebih kurang je info.
    tapi man ade byk lagi nak citer..
    sume masalah skit sebab IPTA, setiap U, lain2 dorang nye style..
    so, man kene generalize abis..
    xleh spesifik sgt..

    ReplyDelete
  8. aku tertarik kat monyet itu aje.
    aimanamri,jgnlaa letak gambar yg menarik phatian aku...
    aku tak dpt fokus dgn ape yg ko tulis~huhu




    aku pon menuju ke Universiti..ohyeahhhh

    ReplyDelete
  9. husna : monyet tu hensem woo... haha..
    ala, ciptaan Allah gak..

    ko ni,, bandingkan ayat aku, n gamba tu, ko lagi prefer gamba??
    hantu monyet tol..
    suke la tu..

    nak aku aturkan pertemuan korang??haha

    ReplyDelete
  10. hee~
    tengs utk infoo itu !
    HUHU eyh kao prefer mana man ?
    hee~ and

    part paling aku suka dlm
    entry neh

    haha monyet comel.wakaka

    ReplyDelete
  11. u're welcome..
    hm..
    aku prefer asasi..
    ^_^

    x mau r matrik.,,
    haha.

    monyet tu comel.
    ramai gile pompuan nak kenalan..
    pelik aku..

    ReplyDelete
  12. dah sangap abis kat monyet ko nih..
    bahaye2..

    haha

    ReplyDelete
  13. helo . thnks for the info .

    but , i have a question . many questions actually . HAHA ,

    sy dr SBP , tpi bcause of not serious in study ,i didnt got strght a's . sy rase down gle ! plus , rmay org tak pceye y sy tak dpt strght a's . to me , my result was like ___ !argh !

    tpi , sy redha . n sy nak sgt msuk asasi . sbb mcm dkt U kkann ? and more glamor than matrik. *it is ? haha . but , i;ve heard that asasi SUSAH !
    then , betol ke asasi ni untuk org yang tak tahu lagy course dan cita cita dye ? hm . tpi sy tak tau npe sy nak msuk asasi .
    *tpi asasi uia 2 tahun kan ? than just 1 year for asasi uitm n UM ?

    i've caught in dilema when , my family asked me to get into matrik . hm , they said if msuk matrik , peluang untuk degree lenih luas ? ye ke ?mksudya kite boleh demand la nak pilih U y hebat2 dan course y power2 ? and maybe at that time , kite dah tahu ape y kite nak ! *maybe laa .
    ape y saya takut matrik nih bukan susahh ke ?

    tpi , ape y sy fikir , if sy msuk matrik , sy akn struglle kat sne . sbb sy dah serik tyme spm . its like sy nak reedeem balek kesalahan sy . kalau sy msuk asasi pun , ape je course y boleh sy pilih kan ?

    hm, form6 and diploma or sowhatever , mmg sy da tolak awl2 . betul ke pemikiran sy ?

    sbb form6 ? hm , knpe rmi lepasan f6 (terutama melayu ) tidak mendapt tempat di U ?

    diploma ? hm , jangka mse y pjg . then , if kite hbes diploma , kite akn rse malas nak smbg degree . btol ke ? and nowadays , peluang kerja kan dahulukan degree than diploma ? kan ?


    PLEASE , I NEED THE ANSWER FOR THIS .

    ReplyDelete
  14. first skali, nak cakap SPM bukan segalanya.. walaupun kat sini la tempat bermula nak melangkah alam pekerjaan.. ape2 pun result, bagus lah redha =)

    Asasi memng best =) memang macam U.. tu yang bebas tuh haha.. then ikut U jugak. kalau kat UIA, lebih kurang macam matriks jugak.. di UIA kuar ujung minggu je sume.. kalau UM, bile2 hang nak kuar, kuar la.. pagar 24 jam bukak.. macam 7-11 dah.. janji ko ade id student ah.. nanti dapat lak alau ko dah masuk.. tapi nak sambung degree ke sana susah woo... pandai2 je leh gi sana.. 4 flat belum tentu dapat.. sebab u tu gempak..

    sebenarnya kan, Asasi n Matriks, dua2 susah.. ko kene blaja, jadual pack n keja masa... kat UIA, ko kena amik exam BI, nak tgk ko nye potensi

    http://aiman-kisah.blogspot.com/2010/04/for-uia.html

    asasi bukanlah taktau course apa lagi.. kalao nak law, gi la asasi law. kalau nak medic, gi la asasi sains hayat. nak engineering, gi la asasi sains fizikal.. kene bersaing dengan orang tu yang masalah.. pointer kene tinggi woo... susah skit nanti..

    matriks pun sama je.. susah jugak. cuti kedekut haha.. matriks seriously cuti sikit je.. n jadual pack, hidup macam kat skolah.. ade klas sampai petang sume, asasi pun kelas sampai petang.. in the end, lebih kurang je semua.. tgk mana ko nak..

    ya, UiTM n UM 1 tahun je asasi. 2 sem.. UM exam die lama woo.. 2 minggu lebih. kalau matriks, exam final die seminggu lebih je.. subjek lagi sikit.

    dua2 tempat ni, subjek nye lebih kurang je blaja.. fizik, bio, chem, maths... blaja agi mendalam daripada spm dulu. lebih kurang sambung balik apa blaja dulu..

    masuk matrik, memang degree lagi luas tak silap nye.. pasal budak matrik blaja lagi hot. tak silap aku. n in the end, pointer tu yang penting ^_^

    takde la sampai leh demand je nak u mana, sume2 course apa.. kene bersaing jugak.. xde benda yang tak bersaing..

    kalau masuk matrik, rata2 orang akan struggle.. psal masa suntuk. n asasi pun orang struggle. depends pada orang la, nak result power ke tak, nak course yang diminta atau tak.. blaja elok2..

    form 6, senang nak masuk degree.. hot gile dorang ni. tapi STPM ialah exam paling susah di dunia. haha... so, pandai2 l pikir..
    diploma pulak, jgn pandang rendah. budak diploma blaja lagi rileks, n masa tak suntuk sangat.. jadual agak free.. n paling sedap, apa yang blaja tu, terus ke course yang dicari..

    contoh ko nak akaun, ko masuk diploma akaun, memang ko blaja akaun terus, blja untuk keje terus... haha.. malas nak sambung degree tu, depends pada orang tu jugak. nak ke tak sambung.. ramainya akan sambung, pasal nak keje best2.. tapi ikut course lah =)

    ramai form 6 tak masuk u, pasai yang result kurang memuaskan. macam aku ckp, stpm ialah exam yang sangat susah. lagi susah dari spm..


    pikir la elok2 eh =)
    istikarah lah ^_^

    ReplyDelete
  15. hm , thnks for the info . its help me lot . thnks again . wish for my succes ;) HEHE .

    and . good luck unutk anda yawww !

    ReplyDelete
  16. oh same2... aku paham perasaan ko haha..
    aku pernah lost gak dua tahun lepas...
    ^_^

    btw thank.. n insha allah gudluck!

    ReplyDelete
  17. i've questions

    sy budak aliran sains di sekolah menengh, tp lepasn spm nty, sy cadang nk pilih asasi uia aliran akaun boleh ke?

    Atau

    klu boleh, sy juga cadng mahu pilih matriks aliran akaun, bole ke?

    Kwn sy ada ckp, klu tade basic akaun tak boleh pilih alirn tu.. Mcm mana tu?

    ReplyDelete
  18. Oh.. aliran sains.. macam saya jugak ah

    UIA, masuk aliran akaun, buat foundation kat UIA Nilai.
    (dekat je ngan u saya, unikl MIAT) haha

    matriks akaun, ada juga..


    apa-apa pun, kawan awak tu siapa. mana ada, tu semua tipu palsu
    tak semestinya mesti amik subjek akaun time spm nak blaja akaun..
    boleh je dari aliran sains..
    abang saya amik aliran sains time skolah
    rileks je masuk kos akaun time degree.
    skrg dah keje dah pun.
    die keje kat bank negara, jadi bank supervisor

    xpenah pun beliau amik kos akaun time spm, boleh je =)
    don't worry lah. just kalau penah amik subjek akaun, ada kelebihan je.. supaya blaja nanti dah tau sikit2.. bukannya syarat wajib nak amik akaun, kene amik subjek akaun time spm =)


    lagi satu, kene tahu, amik kos akaun, bukannya keje akauntan tau.. tu slalu orang cakap.. amik akaun, nanti keje akauntan..
    sebenarnya istilah kerja akauntan tak meluas.. kerja tu hanya beberapa je diperlukan dalam satu syarikat.. kebanyakan yang kos akaun, dorang boleh je keje supervisor, finance, economic, pengurus n macam2... sapa kata akauntan je? =)

    ReplyDelete
  19. Oh yeke, klu sy pilih ke arah matriks, ambk akaun bole laa? Nty perbeljaran kt matrix dr awal ke smbung dr belajar kt spm..?? Confuse sikitt...

    ReplyDelete
  20. boleh.. ambil akaun =)

    and akan belajar dari awal..
    xde masalah pun.. cume sapa dah blaja awal, ada kelebihan di situ
    tapi bukanlah syarat penting =)

    ReplyDelete
  21. Eh, nak tanye lg laa hehe

    buat foundation kt uia, brp tahun yee?

    ReplyDelete
  22. hmm.. tak pasti pulak..
    tapi rasanya tak silap, masuk UIA kene buat test BI dulu..
    nak tengok level bi.. then lagi cepat abis level BI, lagi cepat abis foundation

    kene tengok bi.. result kepada test tu akan tentukan brapa lama foundation.. tak silap la

    ReplyDelete
  23. Oh yeke, okay okay.. thanks laa bg info semua ni tau. nty klu ada confusing, sy tanye awk lg soalan yee

    thanks u !! :)

    ReplyDelete
  24. Salam, nak tanya sikit psl asasi UIA ni.
    katakan kita buat asasi kat UIA, then boleh ke nak further degree kat overseas dgn scholarship sekali?

    ReplyDelete
  25. hmm.. susah skit ah..
    nak masuk degree u lain pun cam susah..
    pasal bila dah masuk uia, dorang macam suh korang masuk uia jugak untuk degree..
    dia ada program die sendir.. tempoh asasi pun lain tau dari ipta lain..

    tapi kalau oversea tu, hmm.. ada memang ada.. tapi jarang leh dapat, n susah untuk dapat..
    kene betul2 result hebat setiap kali exam semesta.. macam kakak kawan aku.. 4 flat selama 5 sem, n dapat dean list, dia dpt tawaran gi blaja 6 bulan je (satu sem) kat australia..

    btw, aku tak syorkan sgt.. sebab peratus nak dapat tuh susah betul.. senang citer, jawapan aku kepada soalan ko, tak boleh... (sebab seems susah gile, melainkan ko genius)

    ReplyDelete
  26. HAHA. aku sebenarnya mmg genius :D btw, thx for the info!

    ReplyDelete
  27. hahaha.. ok fine.. kalau betul genius, pergi la buat.. tapi aku tak jamin maa.. program tu bukan buat setiap tahun.. kadang2 je ada haha

    ReplyDelete
  28. tengs 4 da info ^_^



    err, nak mintak pendapat kat sinie. Alhamdulillah, i got matrix penang n asasi sc hayat di unimas. parents suh pegi unimas buat medic. fyi, i live in melaka. jauh tak jd masalah cume degree di unimas takde bidang phrmacy which is yg aku sgt2 minat since fom5.so, kau rase mcm mane ye? asasi unimas tak boleh pindah ke U lain.. waktu aku apply UPU tuu, aku pikir boleh apply utk yg lain -,-''
    aku just kurang yakin di matrix sebab utk apply upu yg ini pon dah rase persaingan nye.

    ReplyDelete
  29. salam.. aqillah..

    oh gitu.. actually kat situ ada kawan sy sorang haha :)
    tapi aku tak tau pulak yang asasi, n degree kene sambung situ jugak.

    but kalau itu yang ko nak, i mean ko memang nak farmasi, ko tanya la parents ko. bincang elok2.. sebab kalau ko gi unimas gak, xleh sambung ke bidang yang ko nak.. bahaya tuh. better jangan. tambah2 lak medic. hebat memabg hebat, tapi kos tu takleh buat main2.. ko takleh masuk sebab suka2, atau saje2, atau dipaksa.. ko kene ada minat yang betul2 mendalam untuk masuk dunia medic.. kakak aku medic, that's why aku tau byk gak pasal medic.. ko kene minat betul2.. pasal ko kene study setiap ari, n kehidupan ko macam esok nak exam.. siyesly, sebab kerja korang selamatkan nyawa orang, that's why penting.. kalau ko bukna jenis yang minat baca buku, study atas meja siang malam, memang susah la gitu.. aku tak rekemen sangat..

    di matrik, actually benda yang bahaya, ialah takut ko tak dapat pursue kos yang ko minat.. atau yang ko nak.. tempat pun xtau lagi kat ne.. tapi kan, at lis ade peluang untuk ko sambung tau.. macam ko nak farmasi kan, aku ada sorang kawn wat asasi kat UM. subjek tu ko kene banyak ngafal n membaca jugak, tapi tak setinggi medic. pasal kehidupan pharmacisr rileks skit :) but, kerja ko still important as you're the source for doctors.

    apa2 pun, istikarah la. fikir semasak-masak sampai hangit sekalipun. pasal ini masa depan ko. bukan lagi skolah dah, cikgu just suap apa2 ilmu yang ada, n dah tetap sume.. ini dah masuk zaman universiti, ko sendiri kene pilih n kejar ilmu mana ko nak sumbat masuk otak, n akan guna time kerja nanti. insha allah :)

    ReplyDelete
  30. tengss a lot.. goodluck dlm ape2 yg kau buat skrg..! ^__^

    ReplyDelete
  31. wokeh welkam =)

    and thanks.. gud luck jugak ^_^

    ReplyDelete
  32. "If you want to change into IPTA, it's free of charge. But you going to enter IPTS, you need to pay a certain amount of money to your Matriculation as a compound."

    For this statement, in the 'borang perjanjian' (matriculation) it stated that if one has end his/her study in the matriculation programme, one has to pay the amount that he/she has used from the money given by the government. So, there isn't actually any compound that you have to pay if you wish to end your study in matriculation, either to go to IPTA or IPTS.

    As for others, the informations are indeed helpful for them who have not make up there minds. However, the rules depends on the college itself. Every colleges has their own rules and regulations. Hope that helps :)

    Sincerely,
    M

    ReplyDelete
  33. Sure do, you're most welcome future aircraft engineer! Make sure you do work hard to gain a license. That's the most important thing :)

    Sincerely,
    M

    ReplyDelete
  34. hehe.. i'm in my road to take the license/ start with my easa module =)

    ReplyDelete
  35. assalamualaikum aiman :) first thumbs up for ur info :D but there are some quess saya nak tanya. saya baru lepas SPM ni and sekarang tengah tunggu result, doakan saya hehe (selit kejap :P)

    1. kan kalau amik diploma + ijazah lagi senang dapat keje daripada matrik + ijazah, so from ur opinion which one is better? seriously confuse :S

    2. and nak tanya ada tak link2 scholar yang boleh saya apply? saya dah usha sikit tapi just want your suggestions which link scholar that i should apply :)

    3. last, better pilih course ikut minat or ikut chances keje time future nanti?


    okayyyy,sori if macam banyak sangat soalan hehe. hope that you can reply me ASAP :) thank you aimann :)

    ReplyDelete
  36. Anonymous : Waalaikumussalam ;)

    First sekali, insha allah.. Good luck! hehe.. sama umur dengan adik saya rupanya =)

    Maaf lambat reply ye? BAru balik dari jalan-jalan Johor dan Singapura. saja jenjalan. Tak buka email.

    1 - Ok. pendapat saya, kalau masuk diploma + ijazah, pertama, masanya lama.. kalau tak kisah belajar lama2, xpela. and, kelebihan die pula, belajar tak busy. Sebab kalau amik asasi/matrik ni, fuuuuhh.. memang busy memanjang laa.. seriously! berbeza betul jadual ke'busy'an orang matrik asasi dengan orang diploma macam saya ni. Pengalaman sendiri nih, banding dengan kawan-kawan lain.. pendpat saya, kalau nak jalan mudah, amik diploma + ijazah, tapi jalannya panjang la. diploma saja dah 3 tahun. ijazah lagi, dah 3-4 tahun lagi (ikut kos)
    ini, xde jawapan betul or salah, ini lebih kepada keputusan sendiri ;)

    lagi satu kalau amik asasi/matrik + ijazah, dikhuatiri nak amik ijazah nanti susah, mengikut kos2 yang kita nak. sebab pointer time matrik/asasi, mesti kene wajib perlu harus tinggi gile. persaingan tu tinggii! saya dah ramai dah kawan yang amik asasi/matrik tapi terbabas, tak dapat ijazah yang mereka mahukan. dapat la kos-kos lain..

    so, conclusion nya, amik diploma dulu ialah jalan mudah sikit, tapi panjang. kalau amik matrik/asasi dulu, jalannya pendek, tapi penuh cabaran..

    2 - scholar? hehe.. rasanya sekarang just isi UPU dan mtarikulasi tu je. Sebab scholar-scholar yang ada kebanyakannya buka time lepas result, which means sekarang belum open lagi ;)

    tapi better bersedia awal, dah boleh survey-survey mana yang best. Buat je macam saya. Isi semua yang ada. Then tengok la mana yang dapat..

    nanti lepas result, akan disuruh memilih scholarship JPA atau MARA..
    ini saya ada tulis sedikit perkongsian, tips untuk memilih mana satu yang menjadi pujaan hati.

    http://aiman-kisah.blogspot.com/2010/03/mara-vs-jpa.html

    kat situ, complete (insha allah) pengalaman saya selama survey JPA dan MARA.. (tapi saya galakkan amik MARA, kalau awak melayu. seriously! jangan buat kesilapan macam saya dulu)

    scholarship yang ada, yang bagus, yang boleh get ready untuk tengok-tengok untuk isi nanti, antaranya Shell, Petronas, Bank Negara, Khazanah, PNB, Yayasan Tenaga (TNB) dan baaaanyak lagi..

    boleh tengok kat sini :)
    http://www.biasiswascholarship.com/

    3 - Ok ini soalan subjektif haha.. agak susah nk jawab. Pendapat saya, better ambil kos yang kita minat, baru la time sepanjang ijazah nanti, tak seksa belajar. sebab bila minat, insha allah semua akan jadi ringan. Kita akan lebih enjoy belajar. macam saya sekarang, amik kos engineering penerbangan, memang minat saya. So memang enjoy laa. haha.. dpat asignment pun hapy je ;)

    lagi satu, zaman sekarang, kalau kos2 yang tak berat sangat, tak semestinya apa yang kita ambil kos, itu akan jadi bidang pekerjaan kita.. ada je yang amik kos lain, tapi jadi kerja lain.. tapi kalau kos berat macam medic, vet, farmasi, dentistry, itu tak laa.. haha.. yang saya maksudkan kos2 ringan skit daripada tuh ;)

    tapi, jangan salah anggap pula ya. saya tak bermaksud suh amik kos yang kiat minat, exactly terus mintak. kena fikir juga. macam saya cakap tadi, soala subjektif. kalau boleh, jadikan apa yang kita minat tu ialah peluang pekerjaan yang kurang persaingan tuh nanti di alam pekerjaan..

    Insha allah, semoga membantu ;)

    apa-apa hal, tanya sahaja la ^_^

    ReplyDelete
  37. it's okayy lambat. aiman dah jawab pon kira okayyy :D
    thank you so much! it really helps :)

    *btw baru tau yg you ni ex-semashurian ek? sebab perasan ad post pasal carnival maths tu :p
    saya semashurian jugak, batch 0711 :p
    okayy tq again, May Allah bless you.

    ReplyDelete
  38. hehe.. insha allah, harap membantu ;)

    lagi satu, xlah saya bukan semashur. saya ex-starian ;)

    kalau batch 0711, itu batch sama dgn kawan saya kat sana, Aisyah Baharuddin

    ReplyDelete

About Me

A few years ago, just like any typical SPM leavers, I jumped into an engineering field, thinking that it would suit me well, as I love Physics so much. However, due to my deep passion and intention to understand human mind and behaviour, I continued my journey into Bsc in Psychology at University of Nottingham. More About Me →

Recent Post

Random Posts